2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Plakátokon elevenednek meg a háborúba kényszerített közember álmai

2015. június 10. 16:26 MTI

A 20. század egyik legviharosabb évtizedét mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Elsodort világ/Plakát-álmok 1910-1920 című szerdán nyílt kiállítása. A tárlaton az MNM saját plakátgyűjteményének nagyrészt még soha ki nem állított darabjaiból 147 darab eredeti, litografált plakát, valamint tárgyi emlékek, a múzeum kollekciójának világháborús relikviái is láthatók. 

Csorba László kiemelte: a tárlat gondolatokat javasol az értelmezéshez, segíthet a régi emlékek előhívásában, s hozzájárulhat a párbeszéd újraindítására múlt és jövő között. Mint mondta, a háborúban álomszerűen gondoltak vissza a békeidőkre, a háborúra pedig utólag rémálomként - tette hozzá.

Az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó évtizedének plakáttermése bemutatja a háború előtti évek mindennapjait, majd a harcterek valóságát, a román katonai megszállást és az 1920. évi trianoni döntést. Ihász István, a kiállítás kurátora elmondta: nem hagyományos, galériaszerű plakátkiállítást akartak rendezni, céljuk és szempontjuk az átlényegítés, a tárgyakkal való ellenpontozás volt. 

A tárlat egyik momentuma a katona álma, amelyben visszagondol a civil életére, majd a lövészárokban - amit a látogató vele együtt körbejárhat - a háborús hátországot vizionálja. Tovább menve a katona álmát követjük, aki a baljós jövőt is megjósolja magának - fogalmazott.

A kiállítás elején egy elveszett, az emlékekben álomvilággá formálódott világ jelenik meg, a második teremtől az elsodort régi helyett egy új, alakuló világban találja magát az érdeklődő. A harmadik, a mementóterem a ráismerés tere, az utolsó kiállítási tér pedig az új törvények szerint működő, vészterhes politikai eseményeket jeleníti meg.

A látogatók számára megteremtett nézőpont egy lövészárokban vizionáló-álmodó, háborúba kényszerült közember, akiben felidéződik a hátrahagyott civil élet színes plakátkörnyezete, a frontot segítő háborús hátország falragaszainak heroikus világa, valamint felsejlik benne a forradalmakat követő megszállás és területvesztés rémképe - olvasható a kiállítás ismertetőjében.

A plakátok alkotói között szerepelnek az 1910-1920-as évek neves festői és grafikusai, mások mellett Bíró Mihály, Dankó Ödön, Győri Aranka, Nemes Lampérth József, Pólya Tibor, Uitz Béla és Végh Gusztáv. A plakátok mellett tárgyi emlékek, többek között harangok, hadimozsarak és gyűrűs poharak, a lövészárokban készült, kézzel barkácsolt munkák, továbbá szöveges rendeletek és az Érdekes Újság vetített oldalai gazdagítják a tárlat anyagát.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár