2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori erdő bukkant elő a tengerből Wales partjainál

2019. május 24. 08:49 Múlt-kor

Egy walesi tengerparton felszínre került egy 4500 éve a tenger felszíne alatt lévő erdő, amely egy helyi legendát is ihletett. A közép-walesi Ceredigion megyében lévő Borth falu közelében található ókori erdő egykor öt kilométer hosszan terült el az akkori part mentén a mai Ynyslas és Borth települések között, idővel azonban a tőzeg, a homok és a tengervíz maga alá temette.

A Borth-nál elterülő szakaszt egy helyi legenda Cantre'r Gwaelod („Elsüllyedt Száz”) víz alá merült királyságával azonosítja, amely a hagyomány szerint egy egykor a jelenlegi partvonaltól 30 kilométerre kinyúló termékeny terület volt, amelyen egy város is épült.

A legenda szerint Cantre'r Gwaelod termőföldje annyira jó minőségű volt, hogy egyetlen holdnyi föld annyit ért, mint máshol négy.

A monda szerint a királyság pusztulását az hozta el, hogy Mererid, egy tündérkút papnője elhanyagolta kötelességét, és hagyta, hogy a kút kiöntsön. Egyesek szerint csendesebb napokon hallani is Cantre'r Gwaelod harangjainak szavát a víz alól.

A legenda egy vélhetően későbbi változata szerint a területről lakói jól tudták, hogy a tengerszint alatt fekszik, ezért gáttal védték a tengertől. A gát nyitható volt, így apálykor kinyitották, a dagály elindulásával pedig visszazárták.

A történet e változata szerint a férfi, aki a gátat felügyelte, iszákos volt, és egy alkalommal nem zárta vissza időben a gátat, aminek következtében Cantre'r Gwaelodot elmosta a tenger.

Ugyan korábban is előfordult már, hogy apálykor előbukkant a tenger alól az elsüllyedt erdő, a mostani alkalom minden korábbinál tisztább képet nyújt annak elhelyezkedéséről, köszönhetően az alacsony vízállásnak és a Hannah névre keresztelt vihar erős szelének.

Az egykori fák csonka maradványait eddig is látni lehetett időről időre, az azonban 2014-ben fordult elő első ízben, hogy akár lábszár magasságig kilátszottak az iszapból, amely hamarosan újra eltakarta őket a tenger visszatértével.

Ezen a héten a viharos idő és az alacsony vízállás együttes hatásának köszönhetően már a fák gyökerei is előbukkantak, ami valószínűleg több ezer éve nem történt meg. A helyiek szerint emberemlékezet óta most lehet a legnagyobb teljességben megfigyelni az egykori erdőt.

A szakértők szerint az elsüllyedt erdő fenyő-, éger-, tölgy- és nyírfákat tartalmaz vegyesen. Az általuk vizsgált jelek szerint 4500-6000 éve álltak meg a növekedésben, azaz erre az időszakra tehető a vízszint emelkedése a területen. Ennek hatására tőzegréteg képződött, amely ellehetetlenítette a fák további növekedését.

A területen végzett régészeti vizsgálatok megkövült emberi és állati lábnyomokra is bukkantak, épületek vagy egyéb állandó emberi lakhelyek nyomaira azonban nem, így egyelőre úgy tűnik, Cantre'r Gwaelod továbbra is csak az emberek képzeletében létezhetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: visitmidwales.co.ukKép forrása: madwalking.comKép forrása: oldeuropeanculture.blogspot.com

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár