2024. őszi különszám: Ármány és szerelem a Fehér Házban
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyolc különös fogás, amely az asztalra került a történelem során

2017. március 20. 12:06

Vegetáriánusok a történelemben

A vegetarianizmus, bár a kifejezés meglehetősen újnak számít, hosszú történelemre néz vissza. Már az ókori görögök között voltak, akik húsmentesen étkeztek. A 19. századig általában vallási okokból választották ezt az étkezési formát. Úgy vélték, hogy húsfogyasztással az erőszakot és a gyilkolást is magukhoz veszik az emberek, így az közvetve hozzájárul a világban uralkodó háborúkhoz és a mindennapi erőszakhoz. Mások számára a hús elvetése egyfajta lázadás volt a fennálló renddel szemben, hiszen a húsfogyasztás nagyon sokáig az elit és a gazdagok kiváltságának számított.

A vegetarianizmus a 19. században szerveződött önálló mozgalommá szorosan összekapcsolódva az állatjogi törekvésekkel. Az egyre növekvő vegetariánusok igényeit kiszolgálandó megnyíltak az első vegetáriánus éttermek, amelyek igazi kreatív szakácsműhelyekké váltak az idők folyamán. Az ételek készítése során ugyanis nem pusztán arra törekedtek, hogy húsmentesen készítsék el a hagyományos ételeket, hanem arra is, hogy vegetáriánus konyha saját finomságokat is fel tudjon mutatni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
ÁmbraNaspolyaHódfarokVegetáriánus sonkaBaradicskóróKonzerves ál-teknős levesNagy pele

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár