2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Nagy Sándortól Polgár Juditig: kilenc ember, aki már kamaszként világraszóló teljesítményt nyújtott

2021. szeptember 29. 09:13 Múlt-kor

Az emberek többsége számára a kamaszévek a későbbi karrierre való felkészüléssel, tanulmányokkal, illetve a különféle lehetséges életutak mérlegelésével, a maguk útkeresésével telnek. Előfordul azonban, hogy az élet úgy hozza, hogy valaki már e zsenge korban világraszóló sikereket ér el. A történelem különböző koraiban mindig akadt egy-egy ilyen fenomén, aki rendszerint múlhatatlan hírnévre tett szert.

Nagy Sándor, Wolfgang Amadeus Mozart és Polgár Judit
Nagy Sándor, Wolfgang Amadeus Mozart és Polgár Judit

Nagy Sándor (III. Alexandrosz makedón király) (Kr. e. 353–326)

A széles körben ünnepelt világhódító makedón uralkodó rendkívül korán, 33 éves korában hunyt el rejtélyes körülmények közt, a neki jutott rövid idő alatt azonban kétségkívül a világtörténelem legnagyobb alakjai közé írta be magát.

Már 12 vagy 13 éves korában felkeltette a pellai udvar érdeklődését azzal, hogy – egy apjával, II. Philipposz makedón királlyal kötött fogadást megnyerve – megszelídítette a betörhetetlennek tartott lovat, Bukephaloszt, aki aztán hűséges csatalovaként szolgálta csaknem élete végéig.

Alexandrosz természetesen nyilvánvaló előnyökkel is indult az életben – a puszta tény mellett, hogy ő volt a makedón trónörökös, a legkiválóbb taníttatásban is részesült: maga Arisztotelész oktatta a tudományokra, és keltette fel benne az irodalom, az orvostudomány, a filozófia és a képzőművészet iránti érdeklődést is.

Már igen fiatal korában többször előfordult, hogy apja helyett kormányozta a királyságot, amíg Philipposz hadjáraton volt, de egyúttal már kamaszkorában bizonyította képességeit a csatamezőn is. Mire húszévesen megörökölte a trónt meggyilkolt apjától, az ifjú már a korabeli uralkodói ideál minden tulajdonságáról tanúbizonyságot tett.

Jeanne d'Arc (1412–1431)

Az „orléans-i szűz” 19 éves volt, amikor máglyán elégették, miután a százéves háború egyik legnagyobb meglepetését okozó hadjárata élére állt. A későbbi Szent Johanna által – elmondása szerint isteni sugallatra – vezetett diadalmenet új életet lehelt a francia nemességbe, és sikeresen kiszorította az angolokat franciaországi területeik nagy részéből.

Ellenségei azonban elfogták és boszorkánysággal vádolták meg, részben azért, mert férfi ruhát viselt a harcmezőn, részben pedig azért, mert fiatal lányként kimondottan „hajlamosnak” tartották az ördöggel való cimborálásra.

Jeanne d'Arc fiatalon elszenvedett mártírhalála a második világháborúban újra fontos szimbólummá tette őt, érdekes módon mind a németekkel kollaborálók, mind a francia ellenállás köreiben: előbbiek az angolok áldozataként látták őt, míg utóbbiak a megszállók elleni küzdelem vértanújaként.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Domenico Maria Canuti (1625–1684): Nagy Sándor és BukephaloszA gyermek MozartJeanne d'Arc egy középkori kézirat iniciáléjánFanny Mendelssohn 1842-benFelix Mendelssohn 1846-banIfj. William Pitt 1783-banSrínivásza RámánudzsanPolgár Judit 2008-ban (kép forrása: Wikimedia Commons / Stefan64 / CC-BY-SA-4.0)Tracy Austin 2009-benMary Shelley

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár