2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

„Mit adtak nekünk a rómaiak?” – hat római találmány, amely lehet, hogy mégsem az

2018. június 20. 09:55 Múlt-kor

A rómaiak és az utak

A Kr. e. 5. században I. (Nagy) Dareiosz perzsa uralkodó elrendelte az úgynevezett „királyi út” megépítését, amely csaknem 2700 kilométeren át nyúlik a mai Irán területén található Szúza és a kis-ázsiai Szardeisz között. Ez azonban nem volt végig burkolt, sem túl egyenes – a világ legrégebbi burkolt útja egy egyiptomi kőbányánál van, és 4600 éves. A rómaiak láthatták e korai utak előnyeit, így továbbfejlesztették az ötletet. A birodalom hatalmának csúcsán 29 katonai sugárút indult ki a fővárosból, és a 113 provinciát 372 út kötötte össze, több mint 400 000 kilométer teljes hosszúsággal. Ez volt a világ legjobban összekötött birodalma, és ennek évszázadokig nem ért a nyomába senki.

Az egyenes, burkolt utak javítottak a kommunikáció gyorsaságán, azonban építésük és fenntartásuk igen költséges volt. A római utak csupán 20 százaléka volt valódi kövezett út, a maradék vagy egyszerű földút volt, vagy kaviccsal felszórt – mindkettő jelentős romláson ment keresztül a téli hónapokban, amit aztán orvosolni kellett. A kövezett utak sem voltak mindig tökéletesek: az úgynevezett vindolandai táblákon – egy csoport Hadrianus falánál előkerült római „képeslapon” – olvashatók a katonák által bejárt utakról szóló panaszok, amelyek jól mutatják, hogy azok karbantartása nem élvezett mindig elsőbbséget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Kr. u. 4. századi görög nyelvű Codex SinaiticusA ColosseumA Via Appia, a Rómába vezető fő utak egyikeDiocletianusVenus és Neptunus, azaz Aphrodité és PoszeidónRómai ballistaJulius Caesar

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár