2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meseszerű utat járt be az árvaháztól a divatvilág csúcsáig Coco Chanel

2021. január 10. 08:37 Tóth Judit

A nácik kémje

A francia Védelmi Minisztérium levéltárának néhány éve nyilvánosságra hozott dokumentumai szerint a megszállás idején a németek Westminster fedőnéven, saját ügynökszámmal tartották nyilván Coco Chanelt. Hal Vaughan amerikai író ezt egyértelmű bizonyítéknak tekinti, és azt állítja, hogy a divattervező a nácik beszervezett kémje volt.

Az Egy ágyban az ellenséggel − Coco Chanel titkos háborúja című könyvében kifejti, hogy 1943-ban Chanel azért utazott Madridba, hogy régi barátságukat kihasználva Churchillnél puhatolózzon, ám mivel a brit miniszterelnök épp egy súlyos tüdőgyulladás miatt gyengélkedett, a terv meghiúsult.

[galeria_kep_30613]

Vaughan azt is állítja, hogy Coco a neveltetéséből adódóan erősen antiszemita nézeteket vallott, és az író szerint ez állt a No.5 parfümöt gyártó céget 1924-ben megvásároló zsidó Wertheimer család és Coco közti konfliktusok és pereskedések hátterében.

A Chanel divatház, illetve Gabrielle ma élő rokonai ezen feltételezéseket és vádakat határozottan visszautasították. Nyilatkozatuk szerint az valóban igaz, hogy intim viszonyt ápolt Dincklage báróval − aki, hangsúlyozták, anyai ágon angol felmenőkkel rendelkezett −, a kollaborációja viszont kizárólag a körülményekkel magyarázható, szerintük a Mademoiselle-nek nem volt más választása, együtt kellett működnie a megszállókkal.

Homályos részletek továbbra is vannak az ügyben, de az biztos, hogy 1944-ben, néhány nappal azt követően, hogy a németek elhagyták Párizst, és az ellenállás emberei a megrémült, 61 éves Cocót magukkal hurcolták a Ritzből, Churchill volt az, aki néhány óra alatt elintézte, hogy elengedjék.

A történtek után a tervező évekre visszavonult. Svájcból szülőföldjére csak 1953-ban tért haza, hogy újra megnyissa a háború kitörésekor bezárt üzletét, és a divatvilágban megkezdje második uralkodását. 88 éves korában, egy vasárnapon érte a halál, az egyetlen olyan napon, amikor nem dolgozott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
„Életem legnagyobb szerencséje volt, hogy találkoztam vele” − nyilatkozta első igazi szerelméről, Arthur „Boy” Capelről a divattervezőWestminster hercege által szervezett franciaországi vaddisznóvadászaton Winston Churchillel és annak fiávalDmitrij Pavlovics orosz nagyhercegMarilyn Monroe egy üveg Chanel No. 5 parfümmelRuhaigazítás Romy Schneider színésznőn a tükör előttA fiatal Coco Chanel
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár