2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meseszerű utat járt be az árvaháztól a divatvilág csúcsáig Coco Chanel

2021. január 10. 08:37 Tóth Judit

Mecénás és szerető

1919 decemberében Coco első és legnagyobb szerelme, Boy egy autóbalesetben életét vesztette. „A halála rettenetes csapás volt a számomra. Capel elvesztésével mindent elvesztettem” − emlékezett vissza a tragédiára 25 évvel később életrajzírója, Paul Morand kérdésére.

Ennek ellenére nem maradt sokáig egyedül: a következő évben szerelmi viszonyba bonyolódott a nála nyolc évvel fiatalabb Dimitrij Pavlovics nagyherceggel, II. Miklós cár unokatestvérével, akit a cárné korábban azért száműzött Oroszországból, mert részt vett Raszputyin meggyilkolásában. A hozzávetőlegesen egy évig tartó kapcsolat idején anyagilag is támogatta a vagyonától megfosztott nagyherceget, aki pedig cserébe − és persze érzelmeinek kifejezése céljából − megmenekített családi ékszerekkel ajándékozta meg őt.

Egyes feltételezések szerint Coco Chanel ugyanez időben Igor Sztravinszkijnek is a szeretője volt − erre azonban egyértelmű bizonyíték nem került elő. A világhírű zeneszerzőt Szergej Gyagilev, a Cári Orosz Balett igazgatója mutatta be neki 1920-ban. Coco hamarosan a családjával együtt beköltöztette Párizs melletti, „Bel Respiro” elnevezésű villájába, hogy a komponista zavartalanul alkothasson, de ezen túl is jelentős összegekkel segítette a karrierjét.

Az azonban kétségtelen, hogy egy másik, ugyancsak támogatásra szoruló művészhez, Pierre Reverdy költőhöz 1921-től gyengéd érzelmek fűzték. A Gabrielle-nél hat évvel fiatalabb férfi egy montmartre-i kis lakásban szűkölködött a feleségével. Bár különös szokások, valamint egymásnak ellentmondó cselekedetek jellemezték, Coco szinte bálványozta, és a kor legnagyobb költőjének tartotta.

Miután Reverdy 1926-ban barátai szeme láttára elégette néhány kéziratát, feleségével vidékre költözött, és visszavonultan, remeteként folytatta életét. Egykori szeretője a kiadóján keresztül látta el pénzzel, hiszen a direkt támogatást minden bizonnyal visszautasította volna. Barátságuk még több mint három évtizedig, Reverdy haláláig tartott.

Persze nem minden kedvese szorult Coco anyagi segítségre. 1924-ben egyik barátnője mutatta be neki Monte Carlóban Westminster hercegét, a brit uralkodó unokatestvérét, aki Nagy-Britannia egyik legtehetősebb emberének számított. Hamar egymásba szerettek. A férfi gyönyörű virágokkal, válogatott finomságokkal és drága ékszerekkel halmozta el, ő azonban rögvest hasonlóan értékes ajándékokkal viszonozta ezeket.

Sokan úgy hitték, a Côte d'Azurön felépített villa, a La Pausa − amelynek falai között később rengeteg híresség vendégeskedett − szintén a herceg ajándéka volt, ám a költségeket valójában Coco maga állta. Kapcsolatuk egyik jelentős hozadéka, hogy Gabrielle megismerkedett és közeli viszonyba került Winston Churchill-lel, a britek későbbi miniszterelnökével. Útjaik öt év után váltak el.

1931-ben a divattervező már Paul Iribe iránt táplált mély érzéseket. Az építész-formatervező dolgozott illusztrátorként, grafikusként, belsőépítészként, Amerikában művészeti tanácsadóként és díszlettervezőként, valamint újságot is alapított. Sokoldalúsága és tehetsége lenyűgözte Gabrielle-t, és az ő hatására még az ékszerekhez való viszonya is megváltozott. Noha korábban megvetette az értékes darabokat, és helyettük a mutatós bizsuk viselését preferálta, ’32-ben gyémánt- és ékszerkiállítást rendezett. Kapcsolatuk nem felhőtlen, ám mégis komoly volt. Amikor a férfi egy szeptemberi napon Coco szeme láttára összeesett és meghalt, a nő teljesen összeomlott.

Évekkel később, amikor már közel járt a hatvanhoz, ismét szerelmes lett: Hans Günther von Dincklage német diplomata dobogtatta meg a szívét. 1940-et írtak akkor, és csak kevesen tudták, hogy a jóképű báró Spatz fedőnéven a Gestapo magas rangú tisztviselője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
„Életem legnagyobb szerencséje volt, hogy találkoztam vele” − nyilatkozta első igazi szerelméről, Arthur „Boy” Capelről a divattervezőWestminster hercege által szervezett franciaországi vaddisznóvadászaton Winston Churchillel és annak fiávalDmitrij Pavlovics orosz nagyhercegMarilyn Monroe egy üveg Chanel No. 5 parfümmelRuhaigazítás Romy Schneider színésznőn a tükör előttA fiatal Coco Chanel

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár