2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkezdődött a páratlanul jó állapotban fennmaradt HMS Terror feltárása

2019. szeptember 2. 13:07 MTI

Szinte eredeti állapotában találták Sir John Franklin angol sarkkutató HMS Terror nevű, az Északi-sark térségében 1846-ban eltűnt hajója belsejét kanadai búvárrégészek, akik augusztusban hét napon át tárták fel a roncsot.

A Vilmos király-szigetnél lévő Terror-öböl mélyén nyugvó hajóroncson megőrződött leletek magyarázatul szolgálhatnak arra, mi történt a majdnem két évszázada elsüllyedt sarkkutató hajóval - közölték szerdán kanadai illetékesek, ismertetve a feltárás első eredményeit.

Az angol sarkkutató 1845-ben indult expedícióra az Erebus és a Terror nevű hajókkal az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő északnyugati átjáró felkutatására. 1846-ban mindkét hajó a jég foglya lett a Vilmos király-szigetnél, legénységük a következő hetekben éhezés, skorbut és ólommérgezés miatt meghalt. Két bálnavadászhajó látta utoljára a hajókat 1846 augusztusában az öbölben.

Az Erebus roncsát 2014-ben, a Terrorét 2016-ban találták meg. Mintegy 46 méterre fekszenek egymástól a hullámsírban.

A Terror feltárásáról szerdán kiadott közleményükben a búvárrégészek közölték, meglepte őket az, hogy milyen páratlanul jó állapotban őrződött meg a hajó.

A tengeri üledék a legjobb körülményeket biztosítja a megőrzéshez. A kevés oxigén segíti, hogy a szerves anyagból készült tárgyak megmaradjanak - írták.

Az étkezdében lévő polcokon tányérok és más tárgyak sorakoznak egy asztal mellett.

Ryan Harris, a feltárás vezetője sajtótájékoztatóján hangoztatta, a roncsban talált írásos anyag fényt deríthet arra, mi történt, feltárhatja az események időrendjét.

A hajó propellere a helyén van. Nincs nyoma annak, hogy a vasmacskákat leeresztették volna, az ablakokat nem deszkázták be, hogy megvédjék az embereket a zord sarki időjárástól.

"Úgy tűnik, hogy a hajó működő állapotban volt, ez más bizonyítékokkal együtt azt sugallja, hogy váratlanul süllyedt el, és igen gyorsan hagyta el a legénység" - tette hozzá.

A régészcsoport a Terror háromdimenziós szerkezeti feltárására és belsejének átkutatására összpontosított. A legénység szálláshelyéül szolgáló alsó fedélzet több mint 90 százalékáról nyertek jó felvételeket. Csak Francis Crozier kapitány alvókabinjába nem tudtak bejutni.

A videofelvételeken jól láthatók a helyükön lévő ágyak és asztalok, rajtuk tányérokkal és üvegpoharakkal. Harris közölte, hogy a régészcsoport reméli, jövőre visszatérhet, és megkezdheti a hajó tényleges feltárását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: kisalfold.hu / MTIKép forrása: kisalfold.hu / MTIKép forrása: kisalfold.hu / MTI

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár