2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Még a japánok csodálatát is elnyerte az amerikai Hellcat

2024. április 22. 18:05 Múlt-kor

Pokolmacskák pulykavadászaton

A Hellcat egyik leglátványosabb diadala az ún. Filippínó-tengeri csatához köthető. Az 1944. június 19-20-án zajló ütközet során az amerikaiak 433 repülőt lőttek le a levegőben, mintegy 200-at pedig a földön pusztítottak el, emellett pedig három repülőgép-hordozót is megsemmisítettek.

Az összecsapás első órái az aránytalanul nagy japán veszteségekre utalva „Mariana-szigeteki nagy pulykalövészet” néven kerültek be a köztudatba: az amerikaiak 373 repülőből 243-at lőttek le, míg veszteségeik „mindössze” 29 gépre rúgtak. A hatalmas győzelemben a Hellcatek kulcsszerepet játszottak.

A második világháború során az amerikai haditengerészet történetének legeredményesebb vadászrepülőgép-típusával igazoltan 5223 ellenséges repülőgépet lőttek le: túlnyomó többségüket a csendes-óceáni hadszíntéren semmisítették meg, nyolcat pedig a Dragoon hadművelet keretében, Dél-Franciaország megszállásakor szedtek le.

A brit Királyi Haditengerészeti Flotta légiereje Norvégiában, a Földközi-tenger medencéjében, valamint a Távol-Keleten összesen 1263 Hellcatet (amelyekből egyébiránt fotófelderítő és éjszakai vadász változatot is gyártottak) vetett be a háborúban: a vadászgéptípus többek között a félelmetes német csatahajó, a norvég fjordokban megbúvó Tirpitz elleni hadműveletekben is részt vett. A Royal Navy kötelékébe tartozó Hellcatek a háború során 52 ellenséges gépet lőttek le.

Jelzésértékű, hogy a Hellcatet Zeroölő mellett Ászcsináló néven is emlegették. David McCampbell korvettkapitány a második világháború során például 34 légi győzelmet ért el Hellcatjével. Az amerikai haditengerészet pilótái közül ennél többel azóta sem büszkélkedhet senki, de McCampbell ezzel az eredménnyel a második világháború amerikai pilótaászai közül összesítésben is a harmadik helyet foglalja el.

A 305 Hellcat-ász közül szintén a korvettkapitány lőtte le egy bevetés során a legtöbb gépet: 1944. október 24-én kilencet szedett le. Emellett Cecil Harris (24 gépet lőtt le), Eugene Valencia (23 gép), Alexander Vraciu és Cornalius Nooy (19-19 gép), valamint Patrick Fleming is kiemelkedő számú légi győzelmet aratott Hellcatjével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az amerikai haditengerészet F6F vadászrepülői 1942 júliusábanFelszállásra készülő Hellcat egy repülőgép-hordozó fedélzeténA hadiflotta pilótája, Robert L. Brown egy Hellcat pilótafülkéjében Scrappyvel, a USS Yorktown repülőgép-hordozó házi kedvencével 1943 végénMitsubishi A6M Zero a levegőbenAz amerikai flotta ünneplő pilótai a Gilbert- és Marshall-szigeteki hadjárat egyik győzelme után, 1943. november. A pilóták egy Hellcat farokrészénél álltak a kamera elé a USS Lexington fedélzetén, miután egy Tarawa szigetére tartó, 20 repülőből álló japán kötelék 17 tagját megsemmisítették.A brit flotta egyik Hellcatje száll le az HMS Ravager fedélzetén, 1944.F6F Hellcatek a USS Yorktown repülőgép-hordozó fedélzetén.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár