2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különös, ám sikeres szövetségre lépett Mussolini ellen az Egyesült Államok és az olasz maffia

2023. szeptember 18. 18:06 Múlt-kor

Alku az ördöggel

Luciano ekkor már egy ideje börtönben ült, és hajlott a megállapodásra. Annyit kért, hogy a közép-nyugati büntetés-végrehajtási intézményből, ahol éppen ekkoriban ült, szállítsák át egy működési területéhez közelebbi helyre, továbbá szerette volna, ha csökkentik a harminc éves büntetését, illetve az egész műveletet titokban kívánta tartani, mert félt az esetleges fasiszta érzelmű olasz társai bosszújától.

A feltételeket végül elfogadták, így Luciano látogatóit nem ellenőrizték, a csomagjait békén hagyták és szabadon tárgyalhatott az embereivel.

Az együttműködés sikeresnek bizonyult, a maffiavezér tartotta a szavát, és Albert Anastasián, egy másik maffiavezéren keresztül, elintézte, hogy New York kikötője a béke szigete maradjon a háború alatt. Igaz, ezért el kellett törni néhány kart és lábat. Ha valahol azt tapasztalták, hogy egy szakszervezeti vezető sztrájkot szervez, „elbeszélgettek” vele. Az is előfordult, hogy Hoffenden gengsztereket küldött, hogy két németgyanús figurát megvizsgáljanak. Az eredmény az lett, hogy a két említett személyről azt a jelentést kapták, hogy többet nem fognak zavarni senkit.

Hadműveleti támogatás

1943. január 14–24. között tartották a casablancai konferenciát, amelyen Churchill és Roosevelt többek között egy új front megnyitását határozták el. A kinézett helyszín Szicília szigete volt, ám a szövetségesek meglepve tapasztalták, hogy földrajzi ismereteiket alaposan fel kell javítani. Szerencséjükre éppen kéznél volt az a szervezet, amely információkat gyűjthetett a területről.

Lucky Luciano és Meyer Lansky segítségével a maffia a Szicíliáról bevándoroltak és menekültek százait irányította a haditengerészet hírszerzéséhez. Ott kihallgatták őket, ha rendelkezésükre álltak fényképek vagy más dokumentumok, bekérték, valamint részletesen be kellett számolniuk szülőhazájuk földrajzi viszonyairól. Az így összegyűjtött adatokat egy háromfős csapatra bízták, amelyet a szicíliai nyelvjárásokat ismerő Anthony J. Marsloe hadnagy vezetett, és amelynek tagja volt Paul A. Alfieri hadnagy is.

Az adatok felhasználása mellett az invázió 1943. július 9-10-én indult meg. A szövetséges csapatokkal együtt megérkezett Marsloe hírszerző egysége, amely felvette a kapcsolatot a frontvonal mögött egy brooklyni maffiózó emberével, akit Lucky Luciano csempésztetett haza Szicíliába, mivel az amerikai hatóságok rendőrgyilkosságért villamosszékbe akarták küldeni.

Az egységet vezető Alfieri megkapta a Luciano nevében kért segítséget. A helyiekkel együtt megtámadták az egyébként kevéssé őrzött olasz haditengerészeti parancsnokságot, ahol Alfieri értékes térképekre bukkant. Ezeken többek között a tengeri aknazárakat és a tengelyhatalmak parti védműveit is feltüntették. Az akcióért Alfieri később kitüntetést kapott.

A maffia és a flotta együttműködéséről, amely az Underworld (Alvilág) hadművelet nevet viselte, a parancsnokság döntése értelmében a későbbiekben nem eshetett szó, csak évtizedekkel később hullt le a lepel a különös szövetségről. Az amerikaiaknak Szicíliában később meg is gyűlt a bajuk a helyi alvilággal, mivel eleinte következetesen eltávolították a fasiszta tisztségviselőket és polgármestereket, akiket azonban gyakran a maffia emberei váltottak fel, így a második világháború után a szervezett alvilág visszaszerezhette a hatalmát.

Talán az értékes segítség is szerepet játszhatott abban, hogy Lucky Luciano börtönbüntetését rövidebbre szabták, és 1946-ban kiutasították Olaszországba. Nem maradt ott sokáig, hamarosan áttelepült Kubába, hogy onnan folytassa hatalma építését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Német U-Boot az Atlanti-óceánon, 1942.Hajnalban útnak induló szövetséges konvoj kísérőhajókkal és a légitámadások ellen védő, dróttal rögzített ballonokkalDokkmunkások a Fulton halpiaconMeyer LanskyCharles „Lucky” LucianoAz amerikai haderő által a maffia információi alapján lebombázott ellenséges hajók Szicília mellettAz amerikaiak bevonulását üdvözlik a szicíliai Palermo lakosai
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár