2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Komoly és nagy felelősség volt Rómában a vízvezetékek felügyelete

2023. február 17. 18:09 Múlt-kor

„Összehasonlíthatod-e ezt a sok és nélkülözhetetlen boltíves vízvezetéket a haszontalan piamisokkal, vagy a görögök többi hiábavaló, de ünnepelt alkotásaival?” Nem hiába teszi fel a költői kérdést a római Frontinus, akinek izgalmas személyiségében sikeresen ötvöződött a tapasztalt katona, a vízügyi szakember és az író. De aquaeductu urbis Romae című írásának legújabb magyar fordítása az antik nagyváros egyik legfontosabb építészeti megoldásával, az életet jelentő vízvezetékkel foglalkozik.

aquaduct
A Pont du Gard Franciaországban (kép forrása: wikipédia / Benh LIEU SONG

Nyírő András fordítása (Frontinus: Róma város vízvezetékei, Budapest, 2022.) közel száz évvel a mű első fordítása után készült el. Az egyébként szintén vízügyi szakember Palasovszky Sándor 1936-os munkája az eredeti szöveg helyenként döcögő, nehezen követhető nyersfordítása volt, ezért az 1980-as évek derekától, amikor is egyre több publikáció látott napvilágot a római vízvezetékekről, felmerült az igény Frontinus szövegének újrafordítására.

Sextus Iulius Frontinus az első századi Róma politikai életének egyik jelentős alakja volt, az sem kizárt, hogy szerepet játszott Nerva és Traianus császár trónrajutása körüli folyamatokban. Consul volt Rómában, praetor urbanus Britanniában, harcolt Germániában a barbárok ellen, Domitianus alatt Asia provinciát irányította, Nerva uralkodása idején pedig a curator aquarum tisztséget viselte Rómában, és végül 105 körül halálozott el.

A Róma város vízvezetékei sokkal több egy száraz technikai tényeket és építészeti megoldásokat taglaló írásnál. A sorok között olvasva sorban sejlenek fel a korszak politikai játszmái, korrupciós ügyei és a város vízellátásának problémái.

Amikor a veterán katona átvette elődje hivatalát, megrökönyödve tapasztalta azokat a hiányosságokat, amelyek a városi vízszolgáltatás minőségének drasztikus romlásához vezettek: bármerre nézett, elhanyagolt vezetékrendszereket, visszaéléseket és megvesztegetett hivatalnokokat talált.

Kinevezését követően éppen ezért az a cél lebegett a szeme előtt, hogy a Város polgárainak jobb minőségű, több mennyiségű és megbízható rendszerben folyó tiszta vizet biztosítson. A vízügyek körüli rendteremtésben visszanyúlt katonai tapasztalataihoz is, de munkája során kerülte a nyers erő alkalmazását.

Frontinus írásának egyik legérdekesebb része, amikor a vízlopások és a vízügy területén tapasztalt korrupció nyomába ered. Helyszíni szemléi során döbbent rá, hogy a Város számos pontján lopják a közvizeket, a korrupt vízfelügyelők (az aquariusok) pedig számos vezetéket csapoltak meg illegálisan:

„Ennek oka az aquariusok csalása, akiket rajtakaptunk azon, hogy vizet vezettek az állami vezetékekből magánhasználatra. Sőt, a földek mellett haladó vezetékeket megfúrják, amiből az következik, hogy akadályozzák az állami vezeték útját magánemberek érdekében, vagy a kertek öntözéséért. Találtunk megvesztegetésből öntözött birtokokat, sőt, állandóan folyóvízzel ellátott üzleteket, emeleti szobákat is.”

Frontinus munkatapasztalatait olvasva nem csodálkozunk azon, hogy a hivatalvezető legtöbb intézkedése a lopásokból származó károk felszámolására irányult. Igyekezett visszaszorítani a korrupciót, és lehetőségeihez mérten – ha új vezetékeket nem is építtetett – felújította és karbantartotta a meglévő építményeket. Kitartó munkájának meglett az eredménye, hiszen nemcsak a tiszta és iható vízzel kiszolgált ügyfelek számát, hanem az állami bevételeket is sikeresen növelni tudta.

Frontinus könyvének legújabb fordítása nemcsak közérthetővé teszi a római vízvezetékekkel való foglalatosságokat, de részletes magyarázataival, színes ábráival, átlátható táblázatokkal, és az idegen szavak magyarázatával könnyebb olvasmánnyá teszi az eredetileg meglehetősen szaktudományos művet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár