2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kilenc fegyver, amellyel az ókori Egyiptom világverő hatalommá vált

2020. december 10. 08:36 Múlt-kor

Pikkelypáncélzat

Az Újbirodalom korában az átlagos egyiptomi gyalogos katona nem viselt sok védőfelszerelést a csatában. A reliefek ábrázolásai és más régészeti nyomok alapján talán egyszerű, textilből készült, állati ragasztóanyagokkal szilárdabbá tett vérteket ölthettek magukra, azonban a messziről érkező nyilakon kívül ezek nem sok minden ellen védhették meg őket.

A legösszetettebb és legtöbb védelmet biztosító páncélt a harci szekerek személyzete kapta – a hajtó és a harcos egyaránt –, mivel kiemelt célpontot jelentettek az ellenség számára, különösen, ha annak íjászai szintén laminált íjakkal voltak felszerelve.

Az egyiptomi harci szekerek személyzete bronz pikkelyekből álló hosszú, kabátszerű páncélt viselt, a források szerint két lábra állt óriásgyíkoknak tűntek.

Minden egyes pikkely egy apró lyukon keresztül volt felfűzve a lenből vagy bőrből készült ruhadarabra. Egy ilyen páncélruha akár 600 ilyen pikkelyből is állhatott, amelyek különböző méretűek voltak.

A szekerek elé befogott lovak szintén kaptak páncélt, legalábbis a temetési tárgyak és különböző reliefábrázolások tanúsága szerint. Mind II. Ramszeszt, mind Tutanhamont hasonló bronzpikkelyes páncéllal szerelt lovak által húzott fogatokban ábrázolták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
II. Ramszesz a különleges fegyverrel a kezében egy domborművönII. Ramszesz harci szekerén a kadesi csatában (Kr. e. 1274) (kép forrása: Wikimedia Commons)Elektrumberakásokkal díszített gyiptomi hopes Nábluszból, a mai Jordánia területén (kép forrása: Wikimedia Commons)Egy egyiptomi pikkelypáncél-elemII. Ramszesz íjával, harci szekerén a kadesi csatában az Abu Szimbel-i Ramszesz-templom egyik reliefjén (Kr. e. 1274) (kép forrása: Wikimedia Commons)Bronzpengéjű egyiptomi bárdok az Újbirodalom korából a firenzei Nemzeti Régészeti Múzeumban (kép forrása: Wikimedia Commons)Vonuló egyiptomi gyalogság egy domborművönEgy díszes kukri Indiából (kép forrása: Wikimedia Commons)Vasból készült görög kópisz a Kr. e. 4-5. század tájékáról (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár