2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kifosztja az Iszlám Állam a moszuli könyvtárakat

2015. február 5. 12:52

Megrohamozták az Iszlám Állam fegyveresei az észak-iraki Moszul városában levő központi könyvtárat: több mint kétezer, szentségtörőnek tartott művet pakoltak össze és szállítottak el, az iszlám szövegekhez nem nyúltak - értesült az AP.

Szemtanúk beszámolói szerint néhány nappal ezelőtt az Iszlám Állam kötelékében harcoló fegyveresek megrohamozták a moszuli központi könyvtárat: több mint kétezer, iszlámellenesnek tartott művet - többek között mesekönyveket és verses köteteket - gyűjtöttek össze, ezeket hat nagyobb ládába tették, majd egy teherautóra pakolták őket és elhajtottak velük. Csak az iszlám szövegek maradhattak a helyükön.

"Ezek a könyvek a hitetlenséget és az Allahtól való elfordulást hirdetik, ezért el kell égetni őket" - mondta az egyik fegyveres egy, az esetleges bosszútól tartva névtelenséget kérő helybélinek az AP tudósítója szerint.

Mióta elfoglalta Irak területének a harmadát, valamint a polgárháború sújtotta Szíria egy részét, a szélsőséges szervezet azért harcol, hogy "megtisztítsa" az iraki társadalmat mindattól, ami szerinte összeegyeztethetetlen az iszlámmal - az Iszlám Állam ezért az utóbbi időben számos történelmi emléket, több száz éves mecseteket és szentélyeket rombolt le.

Újabban a könyvek sincsenek biztonságban, s ez különösen igaz Moszulra, a hajdani Asszír Birodalom fővárosára. A város - amely az Iszlám Állam által ellenőrzött területek legnagyobb települése - egy heterogén, magasan iskolázott, a kulturális sokszínűségére büszke népességgel rendelkezik, amely fontosnak tartja, hogy megőrizze régészeti és írott emlékeit. A Szaddam Husszein megbuktatására indított 2003-as amerikai inváziót követő káosz idején Moszul lakói összegyűjtötték a központi könyvtárból az évszázados kéziratokat, majd saját otthonaikban rejtegették őket, megakadályozva azt, hogy azok esetleg a fosztogatók kezére kerüljenek. Az Iszlám Állam ezt ma halálbüntetéssel sújtja.

A hírek szerint 20. század eleji iraki újságok, az Oszmán Birodalom idejéből származó térképek és könyvek, illetve a vagyonos moszuli családok által a könyvtárnak adományozott értékes gyűjtemények látták a kárát az Iszlám Állam legutóbbi akciójának. Néhány nappal a könyvtár kifosztását követően a fegyveresek betörtek a Moszuli Egyetem könyvtárába is, ahol a diákok szeme láttára égettek el több száz könyvet.

Az egyik neve elhallgatását kérő történészprofesszor elmondása szerint a szélsőséges szervezet tagjai a múlt hónapban kezdték meg a moszuli könyvtárak fosztogatását. Súlyos károk keletkeztek a Szunnita Muzulmán Könyvtár és a 265 éves katolikus egyházi könyvtár gyűjteményében, illetve a dominikánusok és a Moszuli Múzeum könyvtárában, ahol i.e. 5000-ből származó emlékeket is őriznek. E művek további sorsa ismeretlen, egyesek azonban tudni vélik, hogy az értékes könyvek és ereklyék egy része a feketepiacon végzi.

Hakim al-Zamili iraki képviselő, a parlament védelmi bizottságának elnöke Bagdad 1258-as, mongolok által történt kifosztásához hasonlította a történteket. "Az egyetlen különbség, hogy a mongolok a Tigrisbe hajították a könyveket, míg a Daesh (az Iszlám Állam arabul - a szerk.) elégeti őket. Más metódus, de ugyanaz a mentalitás" - fogalmazott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár