2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szerzetesek digitalizálják Irak keresztény örökségét 

2015. január 29. 16:20 MTI

Ősi keresztény kézirataik digitalizálásába kezdtek az Iszlám Állam dzsihadista szervezet előretörése miatt Erbílbe menekült szerzetesek, hogy megóvják értékes dokumentumaikat a pusztulástól és mindenki számára hozzáférhetővé tegyék őket. 

A domonkosrendi szerzetesek 1750-ben érkeztek először az iraki Moszúl térségébe. A 19. század elején hoztak nyomdai sajtót Irakba, majd keresztény tanok nyomtatásába kezdtek.

A keresztények viszonylag békében éltek Moszúlban egészen 2008-ig, amikor az iszlám felkelők jelentette fenyegetés miatt a város szerzeteseinek - ősi dokumentumaikkal együtt - Bakdidába kellett menekülniük. Tavaly nyáron, miután az Iszlám Állam elfoglalta Irak északi és nyugati területeinek jelentős részét, a szerzetesek ismét menekülésre kényszerültek, és ezúttal Erbílben találtak menedéket.

Nadzseb Michael atya szerint ő és egyik szerzetestársa, Columba Stewart pakolták fel személyesen a rend archívumának és kéziratainak jelentős részét egy hatalmas kamionra, hogy biztonságban kijuttassák a dokumentumokat a területről - olvasható az artnet hírportálon. "Három ellenőrzőponton is áthaladtunk minden probléma nélkül, azt hiszem Szűz Mária vigyázó keze óvott bennünket" - idézte fel a szerzetes, hozzátéve, hogy még így is több mint 50 ezer könyvet kellett hátrahagyniuk.

A szerzetesek szerint a bizonytalanság valószínűleg minden, még Irakban lévő keresztényt az ország elhagyására fogja sarkallni, de addig is minden erejükkel azon lesznek, hogy megóvják örökségüket a pusztulástól. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár