2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Kennedy elképzelhetőnek tartotta, hogy Hitler életben maradt a világháborút követően

2017. március 27. 11:02

Legendás történelmi szereplőnek nevezte Adolf Hitlert a későbbi amerikai elnök, John F. Kennedy a világháború lezárultát követő hónapokban írt feljegyzéseiben. Az árverésre bocsátott dokumentum a történészek szerint az egyetlen napló, amelyet a tragikus sorsú elnök élete során vezetett.

A jövő hónapban, egy bostoni aukciósházban árverésre bocsátják a John F. Kennedy személyes feljegyzéseit tartalmazó naplót, amelyet a későbbi elnök 1945-ös európai körútja során vezetett. Kennedy a második világáhború évei alatt a csendes-óceáni hadszíntéren szolgált az amerikai haditengerészet kötelékében. Miután 1945-ben leszerelt, egy rövid időre a tekintélyes Hearst Newspapers politikai- és haditudósítójaként dolgozott. A náci Németország kapitulációját követően bejárta a háború sújtotta Európát, gondolatait és élményeit pedig egy végül 61 oldalnyi hosszúságúra duzzadt naplóban örökítette meg.

A naplót az 1950-es években adta át kutatási asszisztensének Deirdre Hendersonnak, amikor Kennedy Massachusetts állam szenátoraként szolgált az amerikai Kongresszusban. A leendő elnök azt akarta, hogy asszisztense első kézből tájékozódjon külpolitikai és nemzetbiztonsági nézeteiről. Henderson most Kennedy születésének századik évfordulójának tiszteletére döntött úgy, hogy árverésre bocsátja az eredeti kéziratot, ezzel gazdagítva a tragikus sorsú elnök örökségét.

Az akkor mindössze 28 éves Kennedy alig négy hónappal Hitler öngyilkosságát követően kereste fel a náci Németország emblematikus helyszíneit és soraiból kitűnik, hogy teljesen lenyűgözte őt a Führer személye: „Hatalmas ambíciókkal bírt hazája számára, ami arra kárhoztatta őt, hogy veszély legyen a világ békéjére nézve, de az a titokzatosság, amely élete során és halálában is körüllengi őt tovább fog élni és csak növekedni fog. (...) Megvolt benne mindaz, amiből a legendákat faragják” – írta a fiatal Kennedy, miután megtekintette a Sasfészket, amely egykor Hitler híres nyaralója volt a bajor Alpok hegyeinek tetején. Naplójában azt is előrevetítette, hogy Hitler személye végül „úgy fog majd kiemelkedni az őt övező gyűlöletből mint az egyik legjelentősebb személy, aki valaha élt.”

Utazásai során a berlini Führerbunkerbe is eljutott, ahol Hitler utolsó napjait töltötte, miközben a szovjetek megindították végső támadásukat a német főváros ellen. A napló tanúsága szerint Kennedy szkeptikus volt a hírhedt diktátor végső sorsát illetően: „A szobában, ahol Hitler állítólag találkozott a végzetével, a falak teljesen fel voltak perzselve és mindenhol tűz nyomai látszódtak” – írta. „Ugyanakkor nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a holttest, amelyet találtak, valóban Hitleré lett volna.”

A Fox News cikkében a naplót aukcióra bocsátó Henderson elmondta, hogy hiba lenne azt gondolni, hogy Kennedy bármiféle szimpátiával viseltetett volna akár Hitler személye, akár a náci ügy és a németek által a korszakban elkövetett bűnök irányában. „Amikor JFK Hitler legenda mivoltáról írt, akkor a személyét körüllengő rejtélyekre gondolt, és nem a gonoszra, amit a világra hozott” – mondta Henderson. Az egykori asszisztens szerint Kennedy Hitler iránti érdeklődése a leendő elnök már egész fiatal korától meglévő történészi vénájából fakadt. „Az igazi rejtély Hitler körül az, hogy miért tette azt, amit tett. (...) JFK erre kereste a választ.”

Az Independent cikkéből kiderül, hogy a napló más szakaszaiban Kennedy beszámolt útjának angliai állomásairól is, ahova azért utazott, hogy tudósítson az 1945-ös választásokról. A fiatal riporter elemzéseiben helyesen jósolta meg Winston Churchill és a Konzervatív Párt választási vereségét. „A kapitalizmus visszaszorulóban van – bár számos angol úgy véli, hogy ez nem érvényes Angliára. (...) A szocializmus nem hatékony; ezt sosem fogom másképp gondolni, de egy szocialista állam képes lehet arra, hogy élelmezze a népét és lehetséges, hogy ez hozza majd el a végső sikerét” – írta a világháborút követő politikai helyzetről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A fiatal KennedyKennedy 1945-ben vezetett naplója

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár