2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Közel 5 millió dollárt adtak a ruháért, amelyben Marilyn Monroe Kennedynek énekelt

2016. november 18. 13:15 MTI

Marilyn Monroe testhezálló ruhájáért, amelyben 1962-ben Kennedy elnököt köszöntötte születésnapján, 4,8 millió dollárt (1,4 milliárd forintért) fizetett ki egy gyűjtő egy csütörtöki Los Angeles-i árverésen.

A magát megnevezni nem kívánó vásárló a Beverly Hills-i Julien’s akciósház árverésén jutott a Jean Louis tervezte flitteres ruhához. A gyönyörű, testszínű darab olyan szűk volt, hogy Marilynt bele kellett varrni, és annyira rásimult, hogy szinte meztelennek tűnt benne a színésznő. “Marilyn Monroe ebben a ruhában énekelte, hogy Happy Birthday, Mr. President, amit az amerikai történelem leghíresebb rögtönzött előadásának nevezhetünk” – mondta el Darren Julien, az aukciósház elnöke.

A színésznő 1962. május 19-én a demokrata párt New York-i adománygyűjtő gáláján köszöntötte a dallal az elnököt a Madison Square Gardenben. John Fitzgerald Kennedy pár héttel később töltötte be a 45. évét. A Van, aki forrón szereti sztárja alig három hónappal később halt meg gyógyszer-túladagolásban, ha élne, idén lenne 90 éves.

Az elnököt egy évvel később gyilkolták meg Dallasban. A ruhát 1999-ben 1,26 millió dollárért (mai árfolyamon 370 millió forintért) vásárolta meg az azóta elhunyt Martin Zweig üzletember, aki befektetésnek szánta a relikviát és klimatizált tárolóban őrizte azt. A Julien’s háromnapos aukcióján számos egyéb relikviát is árverésre bocsátanak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár