2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalapács alá került a francia császár eddig legdrágább kalapja

2023. november 20. 12:20 MTI

A becsült összegnél sokkal magasabb áron, 1,9 millió euróért kelt el vasárnap a Párizs melletti Fontainebleau-ban I. Napóleon egyik híres, kék-fehér-piros kokárdával díszített fekete kétszarvú filckalapja.

Napóleon
Napóleon a wagrami csatában (Joseph Chabord festményén), fején ikonikus kalapjával

A becsült összegnél sokkal magasabb áron, 1,9 millió euróért kelt el vasárnap a Párizs melletti Fontainebleau-ban I. Napóleon egyik híres, kék-fehér-piros kokárdával díszített fekete kétszarvú filckalapja.

A vásárló személyazonosságát vagy állampolgárságát nem hozta nyilvánosságra az árverést rendező Osenat aukciósház, a Drouot csoport tagja.

Az árverés „az egész világból vonzotta a gyűjtőket” és nagy érdeklődést váltott ki – közölte az AFP francia hírügynökséggel az aukciós ház, amely saját rekordját döntötte meg: 2014-ben 1,844 millióért adta el a francia császár egyik kalapját.

A vasárnap elárverezett kalapot nyilvános kiállításon mutatták be, és az eladási árat 600 ezer és 800 ezer euró közöttire becsülték.

A kalap kikiáltási ára 500 ezer euró volt, ennél négyszer magasabb áron kelt el végül az árverésen, néhány nappal a Napóleon életéről szóló film bemutatása előtt. A nagy költségvetésű alkotásban a császárt Joaquin Phoenix Oscar-díjas amerikai színész alakítja.

A császári fejfedőket lajstromba vevő Yves Moerman belga szerző szerint a vasárnap elárverezett kalapot Napóleon (1769–1821) „a Császárság középidejében viselte” – közölte Jean-Pierre Osenat, az aukció vezetője.

Tizenöt év alatt Napóleonnak körülbelül 120 kalapja volt, ezek közül időről időre felbukkan egy-egy az árveréseken.

A korábbi rekordert, a monacói hercegi család gyűjteményéből származó kalapot 2014-ben egy dél-koreai üzletember vásárolta meg.

2018-ban egy másik kalap, amelyet a De Baecque és Társai szerint a császár a waterlooi csatában viselt, 350 ezer euróért talált gazdára Lyonban.

A vasárnap elárverezett kétszarvú kalap a tavaly elhunyt Jean-Louis Noisiez-nak, a GSF vállalat alapítójának gyűjteményéből került piacra.

A kétszarvú kalapot Pierre-Quentin-Joseph Baillon szállásmester készítette, aki 1806-tól dolgozott a császárnak. Szakértők szerint a kokárdát Napóleon a Földközi-tengeren, Elba szigetéről visszatérőben tűzte rá 1815. március 1-én.

A kalap a XIX. század végéig a Bonaparte-család tulajdonában volt, majd különböző gyűjtők vásárolták meg. A dél-franciaországi Salon-de-Provence-ben lévő Musée de l'Impériben is kiállították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Ezt a kalapot a waterlooi csatában viselte a francia császár (Wikipedia / Wolfgang Sauber / CC BY-SA 3.0)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár