2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

John F. Kennedy kampányában is felhasználhatta állítólagos alvilági kapcsolatait Frank Sinatra

2021. december 12. 09:55 Múlt-kor

Versenylófej az ágyban

Valószínűleg mindannyian láttuk a Keresztapa ikonikus jelenetét, amelyben a címszereplő egy halott versenyló fejét küldette el a filmrendezőnek, hogy bevegye a szereplők közé a lecsúszó félben lévő énekest, Johnny Fontane-t. Nem nehéz ebben a történetben felismerni azt az esetet, amikor 1954-ben Eli Wallach visszamondta a Most és mindörökkében Angelo Maggio közlegény szerepét, hogy azt utána Sinatra kapja meg, és zsebelje be érte az Oscar-díjat.

A valóság azonban sokkal egyszerűbb volt, mint a körített történet. Valójában Eli Wallach azért lépett vissza a szereptől, mert egy Broadway-darabban lépett fel. Sinatra ugyan valóban lobbizott a szerepért, de több ok játszott közre igazán abban, hogy azt el tudta nyerni. Az egyik, hogy az akkori felesége, a befolyásos színésznő, Ava Gardner mindent megmozgatott azért, hogy a férje bekerüljön a filmbe. A leszálló ágban lévő Sinatra pedig szinte ingyen is vállalta volna a beugrást.

Sinatráról számos hasonló pletyka keringett. Karrierje elején Tommy Dorsey-hoz kötötte egy szerződés, amelyből szabadulni akart, ám a jazzmuzsikus, érthető okokból, nem akarta elengedni az énekest. Végül váratlanul meggondolta magát.

Bár Sinatra tagadta, Dorsey állítása szerint egy alkalommal felkereste őt Willie Moretti két ember kíséretében, és miközben egy fegyverrel játszott, örömmel újságolta, hogy úgy hallotta, hogy Frank kilépett a szerződésből. Dorsey értette a célzást, és nem támasztott több akadályt.

Az Oscar-díjas szerep kapcsán maradt fenn egy másik történet, amely szerint Harry Cohn, a Columbia Studios feje egyáltalán nem akarta, hogy Frank Sinatra nyerje el a Most és mindörökké szerepét. Ám egy alkalommal telefonhívást kapott a közismert maffiózótól, Johnny Rosellitől, mire rögtön meggondolta magát.

Ugyanez a történet azonban Roselli és Cohn „beszélgetéséről” más hírességek kapcsán is ismert, így van okunk az igazságtartalmában kételkedni. Azt is hozzá kell tennünk azonban, hogy 1963-ban Sinatra segített Rosellinek bejutni a rendkívül exkluzív Friar’s Clubba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár