2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Írek, indiaiak, új-zélandiak és angolok is álltak át a brit oldalról Németországhoz a világégések során

2018. október 24. 15:58 Múlt-kor

A Brit Szabad Hadtest

Amery végül egy botrány miatt kikerült a képből: francia szeretőjét saját hányása fullasztotta meg egy részeg tivornya után. Az Amery ellen hozott gondatlan emberölés vádját végül ejtették, azonban nem tevékenykedhetett tovább az SS brit toborzójaként. A Waffen-SS és Goebbels propagandagépezete egy sokkal nagyobb vállalkozássá kívánták fejleszteni a brit hadifoglyok toborzását, mint amekkorát Amery elképzelt.

A kis csoportok előtt tartott előadások helyett valódi kampány indult, röplapokkal és a hadifoglyok számára készült angol nyelvű újság, a „Camp” (Tábor) hasábjain megjelenő hirdetésekkel. Az egységet úgy jellemezték, „teljesen önkéntes alakulat, amelyet brit alattvalók gondoltak ki és hoztak létre, akik a birodalom minden tájáról fegyvert fogtak és életüket ajánlották fel a Szovjet-Oroszország elleni közös európai küzdelemben.”

Ezen erőfeszítések nyomán is csupán néhány tucat érdeklődőt vonzott a gondolat, hogy német kötelékben harcoljanak a szovjetek ellen. A „hadtest” tagjait körülbelül négy hónapig képezte az SS egy Drezdához közeli helyszínen, majd 1945 márciusában a frontra vitték őket. Mivel a vezetésükre hajlandó brit tisztet nem sikerült találni, az egységet német SS-századosok (az SS terminológiájában „Hauptsturmführer”) vezették, és a „Nordland” nevet viselő 11. SS önkéntes páncélgránátos hadosztályhoz csatolták őket. Ez az alakulat skandináv önkéntesekből állt, és körülbelül 300 főt számlált – a legfeljebb 27-en lévő brit önkéntesek így még egytizedét sem tették ki az alakulat állományának.

A Nordland „hadosztály” a Berlinért folytatott végső, elkeseredett harcokban is részt vett, itt a brit önkéntesek is szembe kerültek a Vörös Hadsereggel, azonban jelentős hatást nem tudtak gyakorolni a küzdelem kimenetelére. Az alakulat fokozatosan felőrlődött, tagjai közül többen elszöktek, utolsó két szolgáló tagja pedig 1945. május 2-án adta meg magát az amerikai 121. gyalogezrednek. Az egység kézre kerített önkéntesei közül többeket bíróság elé állítottak a háborút követően, köztük egy kanadait és két új-zélandit is. A vádlottak közül többen azt állították, szabotázs céljával léptek be az egységbe. Legtöbbjükre börtönbüntetést szabtak ki.

John Amery időközben elhagyta Németországot, és a háború utolsó napjaiban a Mussolini rendszeréhez hű olaszokkal tevékenykedett Észak-Olaszországban, ahol angol nyelvű rádióadásokkal igyekezett demoralizálni a szövetségeseket. Miután olasz partizánok fogságába került, azok kiadták őt a briteknek. Ameryt Nagy-Britanniában állították bíróság elé nyolc rendbeli felségárulás vádjával. Védője eleinte amellett kardoskodott, hogy védence nyilvánvalóan beszámíthatatlan, míg öccse, a későbbi neves konzervatív politikus Julian Amery pedig azt igyekezett bizonyítani, hogy bátyja a háború kitörése előtt spanyol állampolgárságot szerzett, így nem árulhatta el a brit koronát. Maga Amery végül bűnösnek vallotta magát minden vádpontban, a tárgyalás mindössze nyolc percig tartott összesen. 1945 decemberében, 33 éves korában felakasztották.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Sir Roger CasementRoy Courlander új-zélandi önkéntesA Brit Szabad Hadtest katonái német egyenruhábanIndiai önkéntes egy kiépített állásban az Atlanti falnál Franciaországban, MG34 típusú géppuskávalA húsvéti felkelés során Dublin központja romhalmazzá váltIndiai önkéntesek egy német katonávalJohn AmeryJohn Amery feleségével, Una Wing színésznővel 1933-banA Brit Szabad Hadtest felvarrói: a zubbony ujjának felkarjára való pajzs, az egység nevét tartalmazó, bal alkaron viselt szalag, illetve az egyenruha hajtókáján viselt SS-rúnák és az angol címerben is megtalálható Plantagenet-oroszlánokBrit csapatok egy Mark V típusú harckocsit használnak faltörő kosként Dublinban, 1916.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár