2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így buktatta meg a német atomprogramot a sítalpakon érkező norvég kommandó

2018. március 12. 09:47

Sítalpakon be és ki, észrevétlenül

A britek siklórepülős kudarcukkor nehézfegyverzetet, de még bicikliket is vittek magukkal, hogy a havas utakat követve frontális támadást hajtsanak végre a vegyi üzem ellen. A norvégok más stratégiát választottak: kitalálták, hogy egy kis csoportnyi elit síelőt az üzem körüli vadonba dobnak le, a könnyű fegyverzetű síelők gyorsan eljutnak az üzemig, küzdelem helyett lopakodva bejutnak a nehézvizet előállító terembe, és robbanóanyagokkal megsemmisítik azt.

Hat norvég katonát dobtak le, akik aztán csatlakoztak a már a helyszínen lévő négyhez. (A négy katona hetekkel korábban ejtőernyőzött le, feladatuk egy leszállópálya kijelölése volt egy tavon a brit siklórepülősöknek, akik végül sosem érkeztek meg.) A földön csatlakozott hozzájuk egy szintén norvég kém. A tizenegy fős csoport eleinte lassan haladt a zord időjárási körülmények miatt, de amint az idő végre kitisztult, gyorsan meg tudták közelíteni a célt a havas vidéken.

A Vemork üzem egy meredek domboldalba kapaszkodott egy mély szakadék és az abban futó Måna  folyó felett, amelyet egy híd szelt át. A megérkező norvég kommandósok látták, hogy a nagy erőkkel őrzött hídon hiába próbálnának átkelni. Ezért inkább lemásztak a sötétség leple alatt a szakadék aljába, átkeltek a befagyott folyón, és felmásztak a szakadék túloldalán az üzemhez, teljesen elkerülve a hidat. A németek úgy gondolták, a szakadék felől lehetetlen az átkelés, így egyáltalán nem őrizték. A norvégok ezután észrevétlenül elkerülték az őrszemeket, és megkeresték a nehézvíz-előállító termet. Ehhez a norvég ellenállás az üzemben dolgozó tagjai által adott térképeket használtak. A teremhez elérve elhelyezték időzített robbanószerkezeteiket, majd a robbanás utáni káoszban sikerült elhagyniuk a helyszínt.

Az akcióban senki sem vesztette életét, és egyik oldal sem adott le egyetlen lövést sem. Az üzemből kijutva a norvégok visszamentek a szakadékon keresztül, majd kis csoportokra oszlottak fel, amelyek egymástól függetlenül kelet felé indultak sítalpakon a semleges Svédország felé. Végül mindannyian visszajutottak a Nagy-Britanniában állomásozó norvég egységükhöz.

A németeknek később sikerült helyrehozniuk az üzemet és folytatni a nehézvíz gyártását. A későbbiekben többszöri szövetséges bombázás sem tudta áttörni az üzem nehéz falait, így a gyártás tovább folyt, azonban a norvég kommandósok által előidézett időkiesés miatt a német atomprogram nem tudott sikert elérni a háború vége előtt.

Napjainkban nem sokat hallunk a nehézvízről, a modern nukleáris fegyvertechnológia már más utakon jár. Egykoron azonban ez volt az egyik legritkább és legveszélyesebb anyag a világon, és bátor katonák – britek és norvégok egyaránt – küzdöttek a termelésének leállításáért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A célpont

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár