2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Hosszú idő után látható újra egy jómódú pompeji pék házát díszítő 2000 éves csók

2017. február 13. 10:21 MTI

Egy csaknem 2000 éves csók is látható lesz Valentin-nap alkalmából Pompejiben: a különleges freskót rejtő házat felújítása előtt utoljára nyitották meg a hétvégén a látogatók előtt az ókori romvárosban. Utoljára  2010-ben megnyitották a házat a látogatók előtt, de csak rövid időre. 

A Casa dei Casti Amanti (a szemérmes szerelmesek háza) és a benne lévő freskó átfogó restaurálás előtt áll. A látogatók a munkálatok előtt utoljára vethetnek egy pillantást a képre – mondta el Michele Granatiero vezető építész. Az érdeklődők húszfős turnusokban tekinthetik meg a házat február 11. és 14. között. A felújítás során többek között kicserélik a tetőszerkezet rozsdásodó oszlopait és egy tetővel ellátott folyosót is kialakítanak a látogatók számára.

A szemérmes szerelmesek háza egykor egy jómódú pék tulajdonában volt. A tricliniumban, vagyis az ebédlőteremben lévő freskó mellett a kert, egy malom, valamint egy öszvér és egy szamár megkövesedett csontvázát rejtő pajta is épségben megőrződött. Az 1500 négyzetméteres épületkomplexumot 1912-ben fedezték fel. A második világháborúban bombatalálat érte. Komolyabb ásatási munkálatokat csak 1982-ben kezdődött meg az épület feltárása, a munkálatok 2004-ig tartottak, 2010-ben megnyitották a házat a látogatók előtt, de csak rövid időre. 

A dél-olaszországi régészeti terület hatalmas kulturális jelentőséggel bír. A nápolyi öbölben fekvő Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el 79. augusztus 24-én. A katasztrófában több ezren haltak meg, a várost többméternyi vulkáni hamu temette be és konzerválta. Az ókori római várost az újkorban újra felfedezték, és a többnyire jó állapotban megőrződött település 44 hektárját feltárták. Pompeji ma a legjobb állapotban fennmaradt antik romváros, az UNESCO világörökségének része. Olaszország egyik legnépszerűbb idegenforgalmi nevezetessége, 2016-ban 3,2 millió látogatót fogadott, ezzel a római Colosseum után a leglátogatottabb olasz régészeti emlék.

Magazin

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár