2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hogyan lett Laosz a világ legtöbbet bombázott országa?

2019. december 9. 18:31 Múlt-kor

Bombázni a dzsungelt

Az amerikai csapatokkal folytatott szárazföldi hadműveletek lehetősége kizárt volt. Kennedy elnök már 1961-ben arról írt, hogy „Laosz a hadjáratok számára rendkívül barátságtalan terület. Földrajza, topográfiája, és éghajlata is beépített hátrányok.”

Az amerikaiak kezdettől fogva biztonságosabbnak látták a levegőből támadni a Laosz területén fekvő célpontokat.

Ezek főként a Ho Si Minh-ösvény állomásai és jelentősebb útvonalai voltak, amelyek támadásával megsemmisíthették a kommunista csapatok utánpótlását, mielőtt az felhasználásra kerül Dél-Vietnámban az amerikai csapatok ellen.

A dzsungelbéli célpontok pontatlan, nagy területet lefedni képes fegyverekkel való támadására azért volt szükség, mert a hadianyagot a Ho Si Minh-ösvény főbb útjain szállító teherautók csak itt voltak magukban sebezhetők – többségük az észak-vietnámi Haiphong kikötőjén át érkezett a térségbe.

Mivel Haiphong a nemzetközi hajózás egyik csomópontjaként számtalan ország hajóit fogadta minden nap, az amerikaiak számára nem volt támadható célpont.

Az Észak-Vietnámból délre irányuló szállítmányokat ott kellett tehát megpróbálni megakasztani, illetve megsemmisíteni, ahol „papíron” az észak-vietnámi csapatoknak sem volt keresnivalójuk: Laoszban.

Az amerikai légierő 1964-ben kezdett hozzá a laoszi célpontok támadásának, ezen küldetéseken főként az AC–130 típusú, szállítórepülőből átalakított földi tűztámogató repülőkkel, illetve B–52-es nehézbombázókkal juttatták célba a „kazettás” robbanószerkezeteket.

E repülőgépek főként thaiföldi bázisokról indultak bevetéseikre. A kilenc éven át tartó légi hadjárat során átlagosan nyolc percenként hullt Laosz területére egy bombázó maximális bombaterhének megfelelő mennyiségű robbanóanyag.

A bombázás egyik leggyakoribb célpontja az észak-vietnámi határ közelében fekvő Szepon nevű település volt, ahová egy hajdani francia légibázisról (amely már a határ észak-vietnámi oldalán feküdt, így nem volt támadható) szállították a hadianyagot az észak-vietnámi katonák és gerillák. Előfordult, hogy az amerikaiak a dél-vietnámi légierővel közösen hajtottak végre támadást Szepon ellen.

Dave Burns, az amerikai légierő egyik pilótája a thaiföldi Ubonból indult laoszi bevetésekre a 16. különleges műveleti repülőszázad tagjaként.

Visszaemlékezése szerint „Szepon volt az a hely Laoszban, ahová nagyon nem akartunk repülni. A falu három, Vietnámból átjövő főút, a Mu Gia-hágó, a Ban Karai-hágó, és a Barthelme-hágó kereszteződésénél volt. Ezek aztán dél felé haladtak a Ho Si Minh-ösvényhez. Erősen védett volt, mindenféle légvédelmi fegyverrel. Ha arra mentél, garantált volt, hogy eltalálnak vagy lelőnek.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Bombatölcsérekből keletkezett tavak Laoszban (kép forrása: abcnews.com)Pagnafangum szobra Laosz fővárosában, Vientiánban (kép forrása: Wikimedia Commons)A baráti kínai területek felé vonuló francia csapatok a japán hatalomátvétel idején, 1945. március (kép forrása: Wikimedia Commons)Francia csapatok megadják magukat a Viet Minh fegyvereseinek Ðiện Biên Phủ-nál (kép forrása: Pinterest)Pathet Lao fegyveresek 1953-ban (kép forrása: Wikimedia Commons)Szouvanna Phouma miniszterelnök (b) féltestvérével, a Pathet Lao vezetőjével, Szouphanouvonggal (b2), a kommunista mozgalom fegyveres erőinek vezérével, Szingkapo tábornokkal (j2) és egy fegyveres testőrrel (j) 1963-ban (kép forrása: history.com / Bettmann Archive / Getty Images)Amerikai katonák jól felszerelt hmong gerillákkal a vietnámi háború alatt (kép forrása: Pinterest)Vang Pao tábornok hmong civilekkel (kép forrása: gvplegacy.org)AC–130-as földi tűztámogató repülőgép Dél-Laosz felett 1970 körül (kép forrása: Wikimedia Commons)Az Air America Dornier Do-28-as többcélú repülőgépét tankolják vödrökből egy hegyvidéki kifutópályán Észak-Laoszban, 1963. (kép forrása: cia.gov / E.C. Eckholdt)A HALO Trust nevű brit civil szervezet tűzszerésze kutat fel nem robbant bombák után egy laoszi domboldalban, 2018. (kép forrása: aljazeera.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár