2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hogyan lett Laosz a világ legtöbbet bombázott országa?

2019. december 9. 18:31 Múlt-kor

Beavatkozások sorozata

Laosz történelmében a hidegháború előtt is leggyakrabban a környező országok machinálásai játszották a főszerepet. A mai ország előfutárának tekinthető az 1353-ban Pagnafangum által létrehozott Lan Szang („millió elefánt”) királysága volt.

Eme állam első uralkodója vezetésével fennhatósága alá hajtotta a mai Laosz területének nagy részét, valamint a mai Vietnám egyes területeit és a mai Thaiföld északkeleti részét.

Pagnafangum uralma alatt jelent meg Laoszban a mai lakosság 60%-a által követett théraváda buddhizmus, valamint a korabeli Khmer Királyság (a mai Kambodzsa területén) kultúrájának más elemei is.

Az évszázadok során a helyzet sokat változott, és többször került a mai ország területe teljes egészében idegen (elsősorban thai) uralom alá. A mai Laosz, bár népessége többségét a lao népcsoport adja, meglehetősen sokszínű ország, amelyben számos különféle kultúra és nyelv van jelen.

A terület 1893-ban vált a több francia gyarmatot egyesítő Indokína részévé, amely egységes francia fennhatóságú tömbként a fontos kereskedelmi útvonalat jelentő Mekong folyó feletti irányítást szavatolta az európai nagyhatalom számára.

A második világháború során különös helyzet állt elő Indokínában: a Harmadik Birodalommal kollaboráló, vichyi székhelyű francia kormányzat beleegyezésével japán csapatok szállták meg a gyarmatot, amely azonban francia adminisztráció alatt maradt.

A helyzet 1945-ben változott meg, amikor Franciaország felszabadítása nyomán a japánok megszüntették a francia irányítást, és saját kezükbe vették.

Japán néhány hónappal későbbi kapitulációját követően Indokína-szerte felszínre törtek a függetlenségi mozgalmak, és Laoszban is létrejött a rövid életű Lao Isszara („Független Laosz”) Phetszarath herceg vezetésével.

Ezt – a többi hasonló térségbeli kezdeményezéssel együtt – a visszatérő franciák 1946-ban felszámolták, azonban a gyarmat felett nem tudták újból megszilárdítani hatalmukat.

1954-ben a Ho Si Minh vezette Viet Minh gerillamozgalom döntő győzelmet aratott a franciák felett Ðiện Biên Phủ-nál, a júniusi genfi konferencia keretében pedig megtörtént a volt gyarmat négy független országra történő felosztása.

Az egyezményt az Egyesült Államok nem írta alá, mivel attól félt, a francia befolyás nélkül Délkelet-Ázsia hamarosan egészében kommunista fennhatóság alá kerülhet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Bombatölcsérekből keletkezett tavak Laoszban (kép forrása: abcnews.com)Pagnafangum szobra Laosz fővárosában, Vientiánban (kép forrása: Wikimedia Commons)A baráti kínai területek felé vonuló francia csapatok a japán hatalomátvétel idején, 1945. március (kép forrása: Wikimedia Commons)Francia csapatok megadják magukat a Viet Minh fegyvereseinek Ðiện Biên Phủ-nál (kép forrása: Pinterest)Pathet Lao fegyveresek 1953-ban (kép forrása: Wikimedia Commons)Szouvanna Phouma miniszterelnök (b) féltestvérével, a Pathet Lao vezetőjével, Szouphanouvonggal (b2), a kommunista mozgalom fegyveres erőinek vezérével, Szingkapo tábornokkal (j2) és egy fegyveres testőrrel (j) 1963-ban (kép forrása: history.com / Bettmann Archive / Getty Images)Amerikai katonák jól felszerelt hmong gerillákkal a vietnámi háború alatt (kép forrása: Pinterest)Vang Pao tábornok hmong civilekkel (kép forrása: gvplegacy.org)AC–130-as földi tűztámogató repülőgép Dél-Laosz felett 1970 körül (kép forrása: Wikimedia Commons)Az Air America Dornier Do-28-as többcélú repülőgépét tankolják vödrökből egy hegyvidéki kifutópályán Észak-Laoszban, 1963. (kép forrása: cia.gov / E.C. Eckholdt)A HALO Trust nevű brit civil szervezet tűzszerésze kutat fel nem robbant bombák után egy laoszi domboldalban, 2018. (kép forrása: aljazeera.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár