2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hogyan lett Laosz a világ legtöbbet bombázott országa?

2019. december 9. 18:31 Múlt-kor

Polgárháború és intervenció

Az amerikaiak aggódva figyelték, ahogy a kommunista Pathet Lao mozgalom egyre nagyobb népszerűségre és befolyásra tesz szert az újonnan független monarchiában (a mozgalom 1950-ben alakult meg a Viet Minh főhadiszállásán).

A szervezet vezetője Szouphannouvong herceg, a „vörös herceg” volt, akinek két féltestvére – Szouvanna Phouma és Boun Oum hercegek – képviselte a semleges, illetve a jobboldali politikát az országban.

Szouvanna Phouma a polgárháború során öt különböző alkalommal lett az ország miniszterelnöke, és mindig igyekezett a Pathet Laót egy kiegyensúlyozott koalíciós kormányba bevonni, ami nemigen bizonyult lehetségesnek.

Még a Szouvanna Phouma által vezetett kormányok idején is előfordultak fegyveres összecsapások a Pathet Lao és a királyi hadsereg között, főként az észak-vietnámi határ mentén.

Az Egyesült Államok – ekkoriban Kennedy elnöksége alatt – nyilvánosan Laosz semlegességének fontosságát hangsúlyozta, azonban igen nagy különbség volt e „semlegesség” elméleti és gyakorlati jelentése között.

A CIA titkos hadserege

A CIA 1960-ban környékezte meg a királyi hadsereg tábornokát, Vang Paót – aki a hmong kisebbség tagja volt – azzal, hogy segítsen nekik a színfalak mögött visszaszorítani a Pathet Laót.

A kínai eredetű hmongok (más néven meók) a többségi laókkal ellentétben az ország hegyvidékein éltek, és történelmük során mindig különálló, a központi hatalomnak be nem hódoló népnek számítottak. A CIA bennük lelt megbízható partnerekre a Pathet Lao mozgalommal és segítőikkel szemben.

Maga Vang Pao korábban a franciák és a japánok ellen is harcolt, így nem volt híján a tapasztalatnak a gerilla-hadviselésben. A Momentum-hadművelet névre keresztelt program keretében a CIA elkezdte fegyverekkel ellátni és kiképezni a hmongokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Bombatölcsérekből keletkezett tavak Laoszban (kép forrása: abcnews.com)Pagnafangum szobra Laosz fővárosában, Vientiánban (kép forrása: Wikimedia Commons)A baráti kínai területek felé vonuló francia csapatok a japán hatalomátvétel idején, 1945. március (kép forrása: Wikimedia Commons)Francia csapatok megadják magukat a Viet Minh fegyvereseinek Ðiện Biên Phủ-nál (kép forrása: Pinterest)Pathet Lao fegyveresek 1953-ban (kép forrása: Wikimedia Commons)Szouvanna Phouma miniszterelnök (b) féltestvérével, a Pathet Lao vezetőjével, Szouphanouvonggal (b2), a kommunista mozgalom fegyveres erőinek vezérével, Szingkapo tábornokkal (j2) és egy fegyveres testőrrel (j) 1963-ban (kép forrása: history.com / Bettmann Archive / Getty Images)Amerikai katonák jól felszerelt hmong gerillákkal a vietnámi háború alatt (kép forrása: Pinterest)Vang Pao tábornok hmong civilekkel (kép forrása: gvplegacy.org)AC–130-as földi tűztámogató repülőgép Dél-Laosz felett 1970 körül (kép forrása: Wikimedia Commons)Az Air America Dornier Do-28-as többcélú repülőgépét tankolják vödrökből egy hegyvidéki kifutópályán Észak-Laoszban, 1963. (kép forrása: cia.gov / E.C. Eckholdt)A HALO Trust nevű brit civil szervezet tűzszerésze kutat fel nem robbant bombák után egy laoszi domboldalban, 2018. (kép forrása: aljazeera.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár