2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hogyan készíthetünk szappant középkori módra?

2019. szeptember 17. 18:30 Múlt-kor

Napjainkban a háztartás körül számos olyan eszközt és anyagot használunk, melyek beszerzését legfőképpen a modern tömegtermelési módszerek teszik lehetővé, mivel készen kaphatók a boltok polcain elérhető áron. Mivel a középkorban ilyen feltételek nem léteztek, a legtöbb háztartási eszközt és anyagot (például tisztítószereket) házilag kellett előállítani, vagy legalábbis helyben, kézműves körülmények között. Ezek lényegesen idő- és erőigényesebb folyamatok voltak.

Mivel mindennapi dolgokról volt szó, amelyeket a többnyire írni-olvasni nem tudó köznép állított elő, ritkán készült hozzájuk írott recept, ezek pedig még ennél is kevesebb eséllyel maradtak fenn az utókor számára.

Egy kivétel azonban nemrég akadt: egy 14. századi angol nyelven írt kézirat, az úgynevezett Trinity Encyclopedia, amelyben részletes utasítások találhatók különféle folyamatokhoz, festékanyagok készítésétől kezdve a bőrcserzésen át az igazgyöngyök szebbé tételéig. Többféle szappanrecept is fellelhető benne, köztük az alábbi, „fehér szappanról” szóló.

A szükséges hozzávalók:

–tölgyfa égetéséből származó hamu
–állati faggyú
–oltatlan mész
–só
–liszt
–víz
–egy fazék
–egy serpenyő
–egy erős keverőeszköz

A recept szerint az első lépés a „tiszta, szitázott tölgyfahamut” egy három-négy gallon (13,6 – 18,1 liter) űrtartalmú fazékba önteni, majd forró vizet adni hozzá. Ezt megkeverjük, majd letakarjuk és egy teljes napot állni hagyjuk.

A létrejött keverék az, amit hamulúgnak nevezünk, ehhez adunk hozzá „bő két uncia” (kb. 5,5 cl) oltatlan meszet, valamint további két gallon (9,1 liter) forró vizet, keverés után pedig ismét egy teljes napig állni hagyjuk.

A recept így folytatódik:

„Ezután vegyél három kvartot [3,4 liter] ama lúgból, és tedd egy hárompoteles [ez méretet jelöl, egy kisebbfajta fazékét] rézserpenyőbe, és forrald fel sercegésig, és amikor így tesz, azonnal végy és adj hozzá fél font [0,23 kilogramm] szép, tiszta birkafaggyút, mely előtte teljesen meg lett olvasztva. Ezután fogj egy jó nagy rudat, vagy egy fazékrudat, és keverd össze jól anyagaidat.”

„És amikor a faggyú teljesen elolvadt a lúgban, végy és adj hozzá egy fél uncia [14 gramm] jó fehér sót, és jól keverd össze őket, majd végy egy negyed uncia [7 gramm] búzalisztet, és keverd össze a hideg lúgod egy kis részével, majd fejtsd át egy lenszöveten egy edénybe, ahogy a keményítővel tennéd, majd tedd ugyanezt a „keményítőt” a többi anyag közé a rézserpenyőbe, és keverd mindet össze jól a fazékrúddal.”

„Ha felemelkedik, ütögesd le merőkanállal, és folyamatosan keverd, mígnem az anyag olyan sűrűvé válik, hogy keverés közben megpillantod az edény alját, majd amikor már megáll, ha megtolod a rúddal, és nem folyik össze többé, ez az igazi jele annak, hogy elég.”

A leírás megjegyzi, hogy a lúg és a faggyú nem feltétlenül fog jól keveredni, ebben az esetben folyamatosa adni kell hozzá még több lúgot, „mígnem az anyagok jól egyben tartják magukat a serpenyőben, különválás vagy elválasztódás nélkül.”

A recept így végződik:
„Amikor az említett állapotban van, vedd le a tűzről, és tedd egy előre bevizezett öntőformába, és tedd vízszintes asztalra, s így hagyd megszáradni egy olyan formájú szappanná, és aztán kész.”

A végén a névtelen szerző hozzáteszi, hogy ennél nagyobb adagok is készíthetők a „fehér szappanból”, csupán nagyobb edények és több hozzávaló szükséges hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: aprilmunday.wordpress.com

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár