2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét híresség, akiket alkalmatlanság miatt utasítottak el a hadseregtől

2023. március 7. 14:18 Múlt-kor

Az énekes, aki félt a tömegben – Frank Sinatra

1941 májusára Frank Sinatra a csúcsra tört. Nem csupán a közvéleménykutatások szerint volt a legfelkapottabb férfi énekes az Egyesült Államokban, de a fellépésein is akkora volt a tumultus és a hangzavar, hogy olykor egyesek már a koncerteknek helyet adó épületek épségéért aggódtak.

Rövid időn belül több ezer rajongói klub alakult, sokan pedig azzal próbálkoztak, hogy megvesztegették azon szállodák alkalmazottjait, ahol Sinatra megszállt.

Tették ezt azért, hogy néhány másodpercre beléphessenek a szobájába, és megérinthessék az ágyát, vagy ellophassák szeretett csokornyakkendőinek egyikét.

A Sinatra-mánia a második világháború éveiben sem szűnt meg, holott a húszas évei második felében járó sztár ereje teljében volt, mégsem vonult be a seregbe.

1943. december 11-én ugyanis hivatalosan megállapították, hogy perforált dobhártyája miatt katonai szolgálatra alkalmatlan.

Ugyanakkor az amerikai hadsereg feljegyzései teljesen másról árulkodnak: a dokumentumok szerint Sinatra valóban nem volt alkalmas katonai szolgálatra, azonban nem a dobhártyája miatt, hanem úgymond „pszichiátriai szempontból”, ugyanis azt mondta az őt vizsgáló orvosnak, hogy gyakran van fülcsengése, fáradékony, és neurotikussá válik, ha tömegben kell lennie.

A pletykák szerint – amelyet Walter Winchell újságíró terjesztett el – az olasz-amerikai sztár valójában 40 ezer dollárt fizetett azért, hogy ne kelljen bevonulnia, ám ezt még az FBI is tagadta.

A háború végén az Európában harcoló csapatokat Phil Silvers humorista oldalán szórakoztatta, így véve ki részét a világégés küzdelmeiből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár