Hitler elfeledett szövetségesei

Hat eltaszított királyi hitves, aki végül felülkerekedett férjén

2017. szeptember 5. 18:39

A királynő, aki elhozta Grúzia aranykorát

III. György grúz király 1178-ban úgy döntött, hogy egyetlen gyermekét, Tamar hercegnőt társuralkodóvá koronáztatja. Így, amikor 1184-ben a király elhunyt, Tamar lett Grúzia egyedüli uralkodója, akit a korabeli dokumentumokon gyakran Tamar királyként címeztek.

Befolyásos nagynénje hatására Tamar György novgorodi herceget tette meg férjéül 1185-ben, aki azonban nem bizonyult jó választásnak. György gyakran részegeskedett, erőszakos volt és nem tudta kontrollálni indulatait. Amikor 1188-ban nagy nyilvánosság előtt azzal vádolta Tamart, hogy a meddősége miatt nem született még gyerekük, a királynő véget vetett a házasságnak. Száműzetésbe küldte volt férjét (és kegyesen még bőkezű „nyugdíjat” is juttatott neki), majd rövidesen újra megházasodott és két egészséges gyermeknek adott életet.

György azonban nem tudott megbékélni a helyzettel és hamarosan lázadást indított Tamar ellen. Miután a királynő ezt leverte, György ismét száműzetésbe vonult, ahonnan 1200-ban török katonák élén rontott ismét Grúziára. Második kísérlete sem vezetett eredményre és vereségét követően eltűnt a forrásokból.

Tamara közel három évtizedig tartó uralkodását gyakran Grúzia aranykoraként szokták emlegetni. Az utókor a „Nagy” melléknevet adta neki, míg az ortodox egyház szentként tiszteli.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!