Kalandos középkor

Hat eltaszított királyi hitves, aki végül felülkerekedett férjén

2017. szeptember 5. 18:39

Az angol királyné, aki meghódította a szigetországot

A francia királylány, Izabella mindössze 12 éves volt, amikor édesapja, IV. Fülöp Angliába küldte, hogy ott II. Edward felesége legyen. Az újdonsült angol királyné azonban már a mennyegzőt követő lakomán megtapasztalhatta, hogy házassága valószínűleg nem lesz boldog. Edward minden idejét kegyencével – és egyesek szerint szeretőjével – Piers Gavestonnal töltötte.

Miután Gaveston 1312-ben egy politikai merénylet áldozata lett, Izabella sorsa rövid időre jóra fordult. Négy gyermeket is szült a királynak, akivel ekkor a magánéletben is szeretetteljes kapcsolatot ápolt. Hamarosan azonban Edward egy új kegyencet – és a korabeli vádak szerint egy új szeretőt – vett maga mellé a kegyetlen Hugh le Despenser személyében.

Despenser hatalmas befolyással bírt az uralkodó felett, ami sokaknak nem tetszett – köztük érthető módon Izabellának sem. A királyné 1325-ben egy csellel rávette férjét, hogy engedje őt hazautazni Franciaországba egy „diplomáciai útra”, ahol aztán viszonyt kezdett a Despenser befolyása ellen 1321-22-ben felkelést szervező és azóta száműzetésbe kényszerülő Roger Mortimerrel.

Izabella és Mortimer hadsereget toboroztak és Angliába hajózva egy újabb lázadást indítottak a király és gyűlölt kegyence ellen. Vállalkozásukat, amelynek harcai során Izabella állítólag sokat sejtetően özvegyi ruhát viselt, végül siker koronázta. Despensert kivégezték, míg II. Edwardot lemondatták fia, III. Edward javára. A trónfosztott király rövidesen szintén meghalt – bizonytalan körülmények között ugyan, de sokak szerint Mortimer parancsára ölték meg.

Bár a királyné és szeretője ezzel egy rövid időre sikeresen magukhoz ragadták az Anglia feletti hatalmat. A fiatal III. Edward nem kívánta kiengedni a hatalmat a saját kezéből és rövidesen szembefordult Mortimerrel, majd kivégeztette őt, míg Izabella ismét száműzetésbe kényszerült egy időre. Később aztán visszatérhetett az udvarba, ahol a vallásnak szentelte hátralévő életét.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!