Hitler elfeledett szövetségesei

Hat eltaszított királyi hitves, aki végül felülkerekedett férjén

2017. szeptember 5. 18:39

VIII. Henrik legbölcsebb felesége

VIII. Henrik hat felesége közül talán nincs még egy, akit olyannyira elfeledett a történelem mint Klevei Annát. Nem véletlen, hiszen híres angol uralkodóval kötött házassága mindössze néhány hónapig tartott. Szemben Henrik többi feleségével, Anna kiválasztása nem érzelmi, hanem színtisztán politikai alapon történt. Na meg egy egy világhíres átverés révén.

A szövetségest kereső Henrik ugyanis udvari festőjét, Hans Holbeint küldte a klevei fejedelem udvarába, hogy készítsen portrét annak lányáról, hogy megbizonyosodjon róla, hogy valóban megfelel-e az igényeinek. Holbein pedig egy szemkápráztatóan gyönyörű fiatal lány portréjával tért vissza urához, aki azonnal nyélbe is ütötte a mennyegzőt. Amikor azonban élőben is találkozott az új arával, szomorúan, majd dühösen konstatálta, hogy Anna valójában meglehetősen távol áll a kor szépségideáljától. A „Flandriai Kancával” (ahogy Annát ekkoriban emlegették) való házasság legnagyobb kárvallottja a klevei szövetség, és így a házasság mellett erősen kampányoló Thomas Cromwell kancellár lett, akit Henrik hamarosan lefejeztetett.

Anna azonban bölcsebb volt, mint a néhai kancellár és Henrik más, tragikusabb sorsú feleségei. Amikor a király nem sokkal a mennyegzőt követően viszonyt kezdett Howard Katalinnal és a házasság érvénytelenítését követelte, Anna készséggel teljesítette minden kívánságát.

Ezzel a lépésével, talán bátran kijelenthető, Klevei Anna VIII. Henrik legsikeresebb feleségévé lépett elő. Válásukat követően a „király húgává” vált, kastélyokat, szolgálókat és gazdag apanázst kapott a koronától élete végéig. Közeli kapcsolatot épített ki a király két lányával, Máriával és Erzsébettel, majd később magával Henrikkel is. Végül 1557-ben hunyt el, békében, jólétben, udvara szeretete által övezve – és túlélve mind Henriket, mind az öt másik feleséget.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!