Hitler elfeledett szövetségesei

Hat eltaszított királyi hitves, aki végül felülkerekedett férjén

2017. szeptember 5. 18:39

A királyné, akit sosem koronáztak meg

IV. György még trónörökös korában meglehetősen fényűző és botrányok övezte életet élt, ami egyre nagyobb adósságokba kényszerítette. Apja, III. György pedig csak azzal a feltétellel volt hajlandó kifizetni ezeket, amennyiben fia beleegyezik, hogy feleségül veszi a gazdag hozománnyal kecsegtető brunswicki hercegnőt, Karolinát.

Az 1795-ben rendezett mennyegző és az azt követő házasság azonban nem úgy sült el, ahogy azt egy angol királytól elvárták. Beszámolók szerint György herceg, miután találkozott jövendőbelijével sietősen visszatért szobájába egy pohár brandy elfogyasztására. Karolina sem volt jobb véleménnyel a trónörökösről és megjegyezte, hogy „nagyon kövér és egy cseppet sem olyan jóképű mint a portréján”.

Bár házasságuk első napjainak eredményeképpen a párnak született egy Sarolta névre keresztelt lánya, de néhány héttel később már külön éltek egymástól. Karolina saját udvartartást vezetett, árvagyerekeket fogadott örökbe, szeretőket tartott és beutazta Európát.

Amikor IV. György 1820-ban végre trónralépett, mindent megtett annak érdekében, hogy megakadályozza azt, hogy feleségéből királyné legyen. A hatalmas szenzációt keltő perben a közvélemény azonban erősen Karolina pártját fogta, aki minden tiltás ellenére felbukkant György koronázásán és beállt a Westminster Apátság kapujába. Bár végül nem engedték belépni a koronázásra, és alig egy hónappal később Karolina elhunyt, az utókor igazságot szolgáltatott neki, már ami az őt megillető királynéi címet illeti. Sírkövén ugyanis a következő szöveg szerepel: „Itt nyugszik Karolina, Anglia sértett királynéja”.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!