2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Geronimo oldalán is harcolt az apacs nő, aki varázslattal kémlelte ki népe ellenségeit

2021. november 9. 18:06 Múlt-kor

Harcos nővé válni

Lozen egy matriarchális kultúrába született, ahol a teremtéstörténet központi figurája egy Fehérre Festett Asszony nevű istenség volt. Fiatalkorától kezdve tudta, hogy a nők fontos szerepet töltenek be.

„Harcos nő volt a maga idejében. Az apacsokkal mindig volt egy-egy nő is, ott állt a férfi mögött késsel vagy puskával” – mondja Padilla. „Ha a férfi elesett, még meg kellett küzdened a nővel. A nők rejtették el a gyerekeket is az ellenség elől.”

1848-ban Új-Mexikó a Guadalupe Hidalgó-i béke értelmében az USA része lett. A kaliforniai aranyláz ebben az évben bányászok tömegeit vitte keresztül az Apacherián.

Amikor Lozen tizenkét éves lett, átesett a felnőtté avatási szertartáson, melynek során egyedül ment fel a hegyekbe, ahol a szájhagyomány szerint természetfeletti hatalmat kapott, hogy megtalálja ellenségeit.

Harlyn Geronimo, Geronimo dédunokája szerint Lozen ehhez felemelt kezekkel sétált körbe, amíg az erek a karján sötétkékké nem változtak, ezzel jelezve az irányt, amerről az ellenség érkezni fog.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Lozen arca a fenti képről kinagyítvaCsirikava orvosságos ember a családjával, 1880-as évekGeronimo követőivel, nem sokkal azelőtt, hogy letette volna a fegyvert 1886-banVictorio 1875 körülGeronimo egy beállított képen (már fogolyként), 1887.Nyugati apacs nő hagyományos viseletben egy beállított fotón, 1883–1886 körülLozen egy kortárs festő ábrázolásánGeronimo és harcosai megadásuk előtt, 1886. március 27.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár