2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Geronimo oldalán is harcolt az apacs nő, aki varázslattal kémlelte ki népe ellenségeit

2021. november 9. 18:06 Múlt-kor

Lozen szerepe az apacs háborúkban

1861-ben a csokonen csirikavák egy főnökét, Cochisét hamisan megvádolták egy fehér telepes megölésével, ami huszonnégy évig tartó konfliktusba torkollott az USA és a különböző apacs nemzetek között.

1862-ben Cochise és egy másik főnök kétszáz harcossal csatába vonult az Apacs-hágónál, de csapatait tarackokkal visszavonulásra kényszerítették és szétszórták. Lozen harcolt az Apacs-hágónál, harcosként helye volt a tanácsban, és Victorio oldalán még évekig harcolt az otthonukért.

Valószínűleg részt vett a Fort Craig-i lórablásban, ahol íjjal és nyíllal felszerelt apacsok szereztek lovakat a katonáktól. 1869-ben Victorióval és más apacs főnökökkel együtt részt vett egy találkozón, amelyen egy Ojo Caliente körül létesítendő rezervátumról lett volna szó, de ehelyett az arizonai San Carlos rezervátumba költöztették őket.

1877-ben Victorio és Lozen sok más csihennel együtt elmenekült San Carlosból, végül inkább a háborút választva a visszatérés helyett. Szétváltak, hogy elkerüljék a fogságba esést, Lozen pedig egy nőkből és gyerekekből álló csoportot kísért át Mexikóba a Rio Grandén keresztül.

James Kaywaykla, aki ekkor gyerekként a nagyanyja mögött lovagolt, emlékezett egy „nagyszerű nőre”, aki gyönyörű lovon gázolt a vízben, puskáját a feje fölé emelve. Miután a csapat elérte Mexikót, csuromvizesen és átfagyva, de élve, Lozen ismét átkelt a Rio Grandén, és visszatért a harchoz.

Egy másik alkalommal Lozen elhagyta a törzset, hogy segítsen egy terhes nőnek átkelni a mexikói Chihuahua-sivatagon a Mescalero Apacs Rezervátumba a családjához; ehhez mindössze egy puskát, egy töltényövet, egy kést és háromnapi élelmet vitt magával.

Útközben segített a nőnek elrejtőzni és megszülni a gyermekét, elejtett egy hosszúszarvú marhát, és befogott maguknak két lovat.

Victorio törzsfőnök élete szomorú véget ért: öngyilkos lett, miután sok más apaccsal együtt tőrbe csalták Tres Castillosnál. Sokan úgy hiszik, ha Lozen is ott lett volna, Victorio nem esett volna csapdába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Lozen arca a fenti képről kinagyítvaCsirikava orvosságos ember a családjával, 1880-as évekGeronimo követőivel, nem sokkal azelőtt, hogy letette volna a fegyvert 1886-banVictorio 1875 körülGeronimo egy beállított képen (már fogolyként), 1887.Nyugati apacs nő hagyományos viseletben egy beállított fotón, 1883–1886 körülLozen egy kortárs festő ábrázolásánGeronimo és harcosai megadásuk előtt, 1886. március 27.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár