2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Film árnyalhatja a képet "Hitler pápájáról"

2015. január 29. 11:03 MTI

Az alkotók szándéka szerint XII. Piuszt kedvezőbb színben feltüntető filmet mutatnak be a Vatikánban március 2-án, a sokat vitatott pápa - eredeti nevén Eugenio Pacelli - születésének és megválasztásának évfordulóján.

A Shades of Truth (Az igazság árnyalatai) című játékfilmet az olasz Liana Marabini, több egyházi témájú alkotás rendezője jegyzi, a szereposztásban Christophe Lambert, Marie Christine Barrault, Gedeon Burkhard és David Wall neve is megtalálható. A filmet versenyen kívül a cannes-i filmfesztiválon is bemutatják tavasszal.

A Panorama című magazin és az Il Fatto Quotidiano című lap szerint Liana Marabini filmje hozzávetőleg százezer oldalnyi - korábban részben ismeretlen - dokumentumon és holokauszt-túlélők vallomásán alapul. A Shades of Truth egy olasz-amerikai újságíró második világháború utáni nyomozásának története, és azt mutatja be, hogy miként változik meg a zsidó származású férfinak a pápáról és XII. Piusznak a holokausztban játszott szerepéről alkotott véleménye.

XII. Piusz 1939 és 1958 között állt a katolikus egyház élén. Személye rendkívül vitatott, sok történész szerint a pápának határozottabban el kellett volna ítélnie a zsidók lemészárlását, de ezt nem tette meg - diplomáciai elővigyázatosságból, valamint azért, hogy ne sodorja veszélybe a katolikus közösséget a megszállt Európában. A gyáva, és Hitlerrel szemben békülékeny egyházfőről kialakult véleményt erősítette A káplán című darab, Rolf Hochhuth német drámaíró 1963-as műve, amelyből 2002-ben Costa-Gavras készített filmet Ámen címmel.

Más történészek viszont úgy vélik, még ha nem is akadályozta meg, hogy nagy konvojok induljanak Rómából a koncentrációs táborokba, XII. Piusz így is több tízezer olasz zsidó életét mentette meg azzal, hogy arra kérte a kolostorokat, nyissák meg kapuikat előttük. A film előzetesében az alkotók azt állítják, hogy XII. Piusz 800 ezer zsidó életét óvta meg a második világháború alatt.

2009-ben a katolikus egyház akkori vezetője, XVI. Benedek venerabilis - tiszteletreméltó - címmel ruházta fel XII. Piuszt, megnyitva az utat a néhai pápa boldoggá avatása előtt. Zsidó szervezetek bírálták a lépést.  Az olasz sajtó szerint a filmet szeptemberben Philadelphiában, a családok világtalálkozója alkalmából is vetíteni fogják - írta a L'Osservatore Romano, amely szerint a rendező "a Vatikán Schindlerjének" nevezte a pápát. A találkozón részt vesz Ferenc pápa is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár