2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fejét vehette volna, mégis lovaggá ütötte kedvenc kalózát I. Erzsébet

2022. január 28. 18:07 MTI

426 éve, 1596. január 28-án halt meg a panamai Portobelo mellett Sir Francis Drake angol tengerész, „őfelsége kalóza”, a „hét tenger ördöge”. A brit tengerészek közül csak Nelson admirális örvend hozzá hasonló népszerűségnek.

Valószínűleg 1540-44 között született a devonshire-i Tavistockban, egy földbérlő tizenkét gyermeke közül a legidősebbként. Plymouth-ban nőtt fel, először egy kereskedő és francia hajók fosztogatásával foglalkozó rokonuk hajóján szállt tengerre.

Az 1560-as években már saját hajója volt, és rabszolga-kereskedelemből próbált meggazdagodni. Afrikában ejtett foglyokat, és Új-Spanyolországban, azaz Amerikában próbált túladni rajtuk.

A spanyol törvények azonban tiltották ezt a tevékenységet, s 1568-ban a mexikói San Juan de Ulua kikötőjében az alkirály megpróbálta letartóztatni. Drake elmenekült, de embereinek zömét megölték, ettől kezdve engesztelhetetlenül gyűlölte a spanyolokat.

I. Erzsébet királynő figyelmét felkeltette a fiatal tengerész, s 1572-ben privateer megbízást adott neki, azaz lényegében királyi engedéllyel foszthatta ki II. Fülöp spanyol király birtokait és hajóit.

Még abban az évben végrehajtotta első akcióját: két hajóval és 73 emberrel elfoglalta a panamai Nombre de Dios városát, de az ütközet közben megsebesült. Felgyógyulása után tovább fosztogatta a spanyol településeket.

Útközben átszelte a panamai földszorost, és első nem spanyol európaiként pillantotta meg a Csendes-óceánt. 1573-ban arannyal és ezüsttel megrakodva tért vissza Angliába, de Erzsébet éppen ekkor kötött fegyverszünetet Spanyolországgal, úgyhogy tetteit hivatalosan nem méltányolhatták.

Az immár gazdag és híres Drake 1577-ben azt a titkos megbízást kapta a királynőtől, hogy keresse meg Dél-Amerika déli partjain a Csendes-óceánra vezető átjárót, majd fosztogassa végig a kontinens nyugati partján a spanyol településeket.

Drake öt hajóval és 200 fős legénységgel indult útnak, vezérhajója a Pelican volt, amelyet út közben Golden Hindre (Aranyszarvas) keresztelt át. Az út tele volt viszontagságokkal: egyik hajóparancsnoka összeesküvést szőtt ellene, a főkolompost az argentin partoknál statáriális bíróság elé állította és kivégeztette.

A Magellán-szorost 1578 augusztusában érték el, a viharban a hajók szétsodródtak. Az Aranyszarvasnak sikerült 16 nap alatt átvergődnie a Csendes-óceánra, egyik másik hajó visszatért Angliába, a többinek nyoma veszett.

Drake a hajót kijavítva északnak indult Dél-Amerika partjainál, s minden útjába eső várost és gályát kirabolt - ezek mind védtelenek voltak, mert nem számítottak ellenséges támadásra.

Csaknem bizonyos, hogy eljutott Kaliforniáig, amelyet I. Erzsébet nevében birtokba vett, egyes vélemények szerint már Vancouvernél járt, amikor a hideg visszafordulásra kényszerítette. (Sok történész szerint Drake szándékosan hamis adatokat jegyzett a hajónaplóba, hogy félrevezesse a spanyolokat, ha a könyv netán kezükbe kerül.)

1579. júliusban nyugatnak fordult, és csak 68 nap után talált szárazföldre, vélhetően a Palau-szigeteknél, Új-Guineától északra.

A Maluku- (Fűszer-) szigeteken a zsákmányolt arany egy részén fűszereket vásárolt, s a portugál hajózási vonalaktól távol vitorlázva, a Jóreménység-fokát megkerülve 1580. szeptember 26-án vetett ismét horgonyt Plymouth kikötőjében.

Drake Magellán után a másodikként kerülte meg a Földet, de ő volt az első, aki körbevezette hajóját (Magellánt a Fülöp-szigeteken egy csetepatéban megölték). A hajó tömve volt arannyal és drága fűszerekkel, az utat támogató befektetők 47-szeres haszonra tettek szert.

A spanyol követ tiltakozott a kalózkodások ellen, s Drake kiadatását kérte, válaszul Erzsébet 1581-ben a Golden Hind fedélzetén lovaggá ütötte, az én kalózomnak nevezte, bár megjegyezte, hogy törvény szerint a fejét kellene vetetnie.

Drake Plymouth polgármestere lett és parlamenti képviselő, de csak néhány évet töltött békében. Az angol-spanyol viszony 1585-ben végletesen megromlott, s a királynő ismét a spanyol gyarmatok zaklatásával bízta meg kedves kalózát.

Drake 25 hajóból álló flottája Kolumbiában, a Zöld-foki-szigeteknél, Floridában és Nyugat-Indiában fosztott ki városokat és gályákat, megrendítve a spanyolok morálját.

II. Fülöp részben ezen feldühödve rendelte el a Nagy Armada felállítását, hogy elfoglalja Angliát. Drake megelőző csapásként 1587 áprilisában behatolt Cádiz megerősített kikötőjébe, ahol 30 spanyol hajót pusztított el, ahogy kortársai mondták, „megperzselte a spanyol király szakállát”.

A Nagy Armada 1588. évi támadása idején altengernagyként, az angol erők helyettes parancsnokaként meghatározó szerepe volt a győzelemben, népszerűsége tetőpontjára hágott, Anglia hőseként ünnepelték.

1589-ben sikertelenül próbált meg a spanyol uralom ellen küzdő portugálok segítségére sietni, a kudarc után ismét Plymouth polgármestereként ténykedett. Utolsó expedíciójára 1595-ben küldte a királynő, de a spanyolok ezúttal már felkészülten várták.

Puerto Rico elleni támadása kudarcot vallott, a trópusi láztól megtizedelt flottája egyre nyugatabbra sodródott. A fertőzést Drake is megkapta, s 1596. január 28-án, a panamai Portobelo közelében meghalt.

Tengerészhez illően a tengeren temették el, ólomkoporsóban. Drake nevét viseli a Dél-Amerika és a Déli Shetland-szigetek közti átjáró, amelybe behatolt, de sosem haladt át rajta.

Híres hajója, az Aranyszarvas másolatai Londonban és Brixhamben láthatók. A brit tengerészek közül csak Nelson admirális örvend hozzá hasonló népszerűségnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Tengerészhez méltó temetést kapottSir Francis Drake portréja
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár