2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Éveken át padlásán bújtatta férjét megölő szeretőjét a víg amerikai özvegy

2019. január 16. 15:21 Múlt-kor

Dolly Oesterreich és szeretője, Otto Sanhuber bizarr viszonyt folytattak az 1910-es és 1920-as évek folyamán – a férjes asszony titokban beköltöztette magához ifjú szeretőjét, akit „szexrabszolgaként” tartott. A viszony keretében egy számos csavarral tarkított gyilkosságot is majd’ egy évtizeden át titokban tartottak.

A titkos viszony

Amikor 1922. augusztus 22-én, egy forró nyári este a Los Angeles-i rendőrség kiérkezett a Andrews Boulevard 858 szám alatt található házhoz – miután egy szomszéd hívta őket azzal, hogy lövéseket és női kiáltásokat hallott odabentről – vérbe fagyva találták a padlón a ház urát, a gazdag Fred Oesterreichot. Egy szekrénybe volt kívülről bezárva felesége, Dolly Oesterreich, aki kiszabadítása után arról beszélt, hogy egy idegen férfi betört a házba, hogy kirabolja őket, és megölte a férjét.

A rendőrök különösnek találták, hogy egyedül a férfi órája hiányzott, de elsőre teljességgel hihetőnek tűnt a félresikerült rablás története – a nő a szekrénybe zárva nem lőhette le férjét. Kevesen sejtették volna az 1920-as években az eset mögött rejlő valóságot, és az egész történet napjainkban is borzolja a kedélyeket. A be nem teljesített vágyak és a szexuális irányítás története ez, amelyben Dolly nem csupán férje, de egy titkolt szerető felett is teljes hatalommal bírt.

Ki is volt valójában Dolly, akit a nagy nyilvánosságot kapó eljárás során „huncut démonnak” neveztek? 1880-ban született Németországban Walburga Korschel néven, felnőttként azonban az Egyesült Államokba vándorolt. Az ország középnyugati részének tanyasi élete igen nehéz volt számára, de hamar megtalálta a kiutat: Fred Oesterreichot, aki egy köténygyár tulajdonosa volt a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban. A férfi elvette feleségül, a húszas évei elején járó nő pedig elégedettebb lehetett sorával, azonban a beszámolók szerint korántsem volt boldog – férje sokat ivott, és nem volt túlzottan forró a házaséletük sem.

Dolly élete akkor változott meg, amikor 1913-ban egy nap Fred egyik alkalmazottja, a 17 éves Otto Sanhuber érkezett a házhoz, hogy megszerelje az asszony elromlott varrógépét. A beszámolók nem egységesek ezt az időszakot illetően, azonban elképzelhető, hogy Dolly már korábban, a gyárban kinézte magának Ottót, és tudta, hogy ő fog jönni – ezért a források szerint selyemköntösben, harisnyában és illatosan várta.

A kamasz és a férjes asszony között forró viszony kerekedett, és mindketten titkos randevúiknak éltek. Ezeket hol szállodákban, hol Otto szálláshelyén, hol pedig az Oesterreich-otthonban bonyolították. A szomszédoknak azonban hamar gyanússá váltak a fiatalember rendszeres látogatásai, és amikor Dollyt kérdőre vonták, csak hebegni-habogni tudott a látogatóba érkezett „csavargó féltestvéréről”. A szomszédok értesítették Fredet is, aki ennek következtében felettébb gyanakvóvá vált. Dollynak valamit ki kellett találnia, hogy folytathassa viszonyát szeretőjével.

Végül igen bizarr „megoldást” talált: meggyőzte Ottót, hogy hagyja ott állását a gyárban, és költözzön be titokban a ház padlására, hogy ne lássák jönni-menni a kíváncsiskodó szomszédok. A továbbra is fülig szerelmes Otto beleegyezett, meglátva a lehetőséget, hogy így felszabaduló idejében dédelgetett álmával foglalkozhasson: ponyvaregényeket kezdett írni. A későbbiekben úgy írta le a viszonyt, hogy Dolly „a rabszolgájává tette”. Ez a helyzet évekig így maradt, Fred Oesterreich pedig mit sem sejtett az egészből.

1918-ban aztán a férj váratlan bejelentést tett: Kaliforniába, Los Angelesbe költöznek. Dolly azzal a feltétellel egyezett bele, hogy az új háznak legyen padlása. Előreküldte Ottót, hogy ott várjon rá. További csaknem öt éven keresztül folytatták ugyanúgy viszonyukat, Otto saját bevallása szerint Dolly „szexrabszolgájaként” élt az új ház padlásán. Nem meglepő, hogy eközben Fred és Dolly házassága egyre jobban megromlott, és veszekedéseik egyre hangosabbá váltak. 1922. augusztus 22-én aztán egyik vitájuk alkalmával, amikor a részeg Fred óriási hangerővel kiabált feleségével, Otto megjelent a hálószoba ajtajában, két .25-ös kaliberű pisztollyal a kezében. Fred felismerte a fiút a gyárból, és éktelen haragra gerjedt. A dulakodás során Otto háromszor meglőtte Fredet, aki belehalt sérüléseibe. Hogy hihetőbbé tegyék Dolly alibijét, a fiú eltette Fred gyémántokkal kirakott óráját, és bezárta Dollyt egy szekrénybe, amelyet belülről nem lehetett kinyitni. Ő maga visszament a padlásra a fegyverekkel.

A gyilkosság után Dolly egy új házba költözött, és vitte magával Ottót is, akinek továbbra is a padláson kellett laknia. Dolly időközben új szeretőkre is talált – köztük egy Herman Shapiro nevű ügyvédre –, és mellettük folytatta titkos viszonyát Ottóval.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Dolly egy bírósági jegyzővel (kép forrása: allthatsinteresting.com)Dolly ügyvédei körében (kép forrása: allthatsinteresting.com)Dolly tárgyalása (kép forrása: allthatsinteresting.com)Fred Oesterreich (kép forrása: mylifeofcrime.wordpress.com)Otto Sanhuber (kép forrása: annasayce.com)Dolly és Otto (kép forrása: annasayce.com)Otto Sanhuber (kép forrása: inquisitr.com)Dolly Oesterreich 1930 körül (kép forrása: Wikimedia Commons)Egy újságcikk részlete a padláshoz vezető kis ajtóval, valamint Herman Shapiro, Otto Sanhuber és Dolly Oesterreich fényképeivel (kép forrása: misconductpodcast.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár