2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy római harcost védelmező Medusza-főre bukkantak Törökországban

2022. október 7. 11:50 Múlt-kor

Egy 1800 éves, Medusza-fejes medál került elő Perrhe ősi városában, a törökország délkeleti részén fekvő Adıyaman tartományban. A bronzmedál a gorgó-fő domborművét ábrázolja, és valószínűleg egy katona kapta bátorsága jutalmául, hogy pajzsán vagy páncélján hordozhassa.

Medusza-fej
A Medusza-fej az ókorban számos helyen és formában felbukkant (illusztráció) (Wikipedia / Carole Raddato / CC BY-SA 2.0)

A Medusza-mítosz legkorábbi változata szárnyas szörnyetegként írja le a lényt, akinek pillantása kővé változtatta a szemlélőt. Az archaikus korból származó első ábrázolásai is látványosan iszonytatóak voltak: kerek arc kidülledő szemekkel, tágra nyitott száj, kinyújtott nyelv, hegyes fogak, agyarak, néha még szakáll is.

Az ábrázolásmód az i. e. 5. században változott meg, ahogy a művészi irányzatok a szimmetriára és az arányok tökéletességére alapuló esztétika irányába tolódtak el. Az archaikus kor groteszk gorgója emberszerűvé és nőiessé vált, a klasszikus kor veszedelmes szépségévé lágyulva.

Az ünnepelt szépségből Athéné átka miatt kígyóhajú szörnyeteggé váló Medusza képe az i. e. 1. században alakult ki, és Ovidius fő műve, a Metamorphoses (Átváltozások) rögzítette végleg a köztudatban.

Ő írja le a gorgóneion, a fegyverzeten vagy páncélon viselt Medusza-fejes medál eredetét is: Athéné a Perszeusz által neki ajándékozott fejet aigiszére (pajzsára) helyezte, hogy megrémítse ellenségeit.

Medusza fejének apotropaikus (bajelhárító) erőt tulajdonítottak, és a gorgóneion számtalan helyen felbukkant a görög-római kultúrában: városfalakon és templomi frízeken, érméken, vésett drágaköveken, bútorokon és kerámiákon, és persze Athéné-ábrázolások páncélzatán. Az isszoszi csatát ábrázoló híres pompeji Nagy Sándor-mozaikon a világhódító mellvértjén is egy gorgó-főt láthatunk.

A Perrhében talált medál a Medusa Rondanini, az i. sz. 1–2. század fordulójáról származó római maszk stílusában készült, ami maga is valószínűleg egy görög eredeti másolata. A gorgó továbbra is félelmetes, bűverejű tekintetével egyenesen előre mered, de itt már szépség és nem szörnyeteg.

A torzszülött lényként hátán viselt szárnyai itt már aprók, szinte csak jelzésértékűen jelennek meg a fej tetején. A fejet borító, tekergőző kígyók immár hullámos hajfürtök, mindössze két hüllő maradt meg, az áll alatt összefonódva.

A tavalyi perrhei ásatás során egy i. sz. 2. századi bronz katonai diploma (diploma militare) darabjai kerültek felszínre. A latin felirat egy bizonyos Calcilius Antiquust jelöl meg tulajdonosaként, aki két évtizedet szolgált katonaként Szíriában, és i. sz. 123-ban Hadrianustól kapta meg a tisztes elbocsátást.

A most talált medál valószínűleg fiatalabb, mint a diploma, de a két fontos katonai ereklye azt sugallja, hogy a környéken sok katona és veterán fordult meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár