Hitler elfeledett szövetségesei

Egy nemrég előkerült fénykép oldhatja meg Amelia Earhart eltűnésének rejtélyét

2017. július 6. 16:36

Kitaszítottan egy lakatlan szigeten vagy japán fogságban sínylődve

Egy másik elmélet szerint Earhart és Noonan egy Nikumaroro nevű lakatlan szigeten hajtott végre kényszerleszállást. Eme verzió alapja, hogy az utolsó bejelentkezés során Earhart arról tudósította az Itasca rádiósait, hogy „157 337-es vonalon” halad, amely azt jelentette, hogy egy Howlandot északnyugatról délkelet felé haladó útvonalon igyekezett megközelíteni. Amennyiben eltévesztette a szigetet, úgy a következő szárazföld a nagyjából 500 km-re fekvő, napjainkban Kiribatihoz tartozó Nikumaroro-atoll lett volna.

Amelia Earhart

Az elkövetkező 10 napban az Itasca még további 121 rádiós jelzést érzékelt, amelyek közül 57 akár az Elektráról is származhatott. Ez arra enged következtetni, hogy Earhart sikeresen letette a gépét az atoll felszínén, ahol ekkor még alacsonyan állt a dagály. Ahogy azonban a napok haladtak előre, a dagály végül elvitte a mozgásképtelen repülőgépet, ami magyarázatul szolgálhat arra, miért szűntek meg a rádiós jelek július 13-án.

A lakatlan sziget még ugyanebben az évben a brit gyarmatosítás célpontjává vált és egy felfedező csapat által készített fényképen később repülőgépleszállás nyomait vélték felfedezni a parton. Az 1938-ban a szigetre érkező gyarmatosítók jelentése szerint repülőgépdarabokat találtak, majd 1940-ben egy tábortűz maradványai mellett eltemetett emberi csontokat, illetve egy férfi és egy nő cipőinek maradványait fedezték fel. A csontok vizsgálat azt mutatta, hogy azok egy Earhart korabeli és fizikumú nőhöz tartoztak egykoron. Ugyancsak előkerült a környékről egy szextáns tartódoboza.

Amelia Earhart és a navigátor Fred Noonan

1989-ben több expedíció is érkezett a szigetre, amikor is további tábortüzek nyomait, nem őslakos módra (fej nélkül) elfogyasztott halmaradványokat, 1930-as évekbeli üvegeket, valamint egy arckrémet találtak, amelyet feltételezések szerint Earhart is használhatott. A szigeten jelenleg is zajlik egy expedíció, most emberi maradványok kiszagolására kiképzett kutyákkal keresik a szerencsétlenül járt pilótanő és társa holttestét.

A legvitatottabb elmélet szerint azonban az Elektra nem délkelet, hanem valójában észak felé haladt tovább, elérte az akkor Japán fennhatóság alatt álló Marshall-szigeteket, ahol Earhart és Noonan – mint kémek – a japánok fogságába estek. Az elmélet hívei megoszlanak atekintetben, hogy mi lett ezután a pilóták sorsa: egyesek azt feltételezik, hogy kivégezték őket, mások szerint azonban később visszatérhettek az Egyesült Államokba, ahol új személyazonossággal élték le hátralévő életüket.

A közelmúltban előkerült fénykép

Az elméletet korábban csak a szigetlakók elbeszélései támasztották alá, akik közül többen állították, hogy látták az Elektra leszállását. 2015-ben továbbá a Mili atoll környékén előkerült két fémdarab, amely egyesek szerint Earhart repülőgépéből származik. Bár mindez, illetve a tény, hogy a Marshall-szigetek túlságosan is messze helyezkednek el a Howland szigettől, legalábbis bizonytalanná teszik az elméletet, nemrégiben azonban napvilágot látott egy új forrás, amely mégiscsak ezt a verziót látszik megerősíteni.

Az Egyesült Államok Nemzeti Levéltárában bukkantak rá egy fényképre, amely a szigetcsoporthoz tartozó Jaluit-sziget kikötőjét ábrázolja, minden bizonnyal még 1943 előtt (ekkor ugyanis az amerikai légierő lebombázta Jaluitot, míg a képen még sértetlenül áll a kikötő). A fényképen látható egy hajó, ami fedélzetén épp egy repülőgépet szállít, míg a dokkon álló emberek között egy arcfelismerésre specializálódott törvényszéki szakértő, Kent Gibson szerint „nagy valószínűséggel” Amelia Earhartot és Fred Noonant láthatjuk.

A fénykép történészek és egyéb kutatók általi mélyebb elemzése azonban még nem történt meg, de nem kizárt, hogy a jelenleg több irányban is folyó vizsgálatok hamarosan fényt derítenek majd az elmúlt évszázad egyik legnagyobb rejtélyére.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Amelia EarhartAmelia Earhart és Fred NoonanA közelmúltban előkerült fényképAmelia EarhartAmelia Earhart és a navigátor Fred Noonan
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!