2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hetven éve halt meg Hugo Junkers

2005. február 4. 12:10

A német feltaláló, repülőgéptervező, vállalkozó forradalmasította a repülőgépgyártást.

1883-ban szerzett gépészmérnöki diplomát. Az egyetem elvégzése után apja szövödéjét vezette, majd Aachenben gépgyári konstruktőrként dolgozott. 1887-ben áttelepült Berlinbe, ahol az elektrotechnikában képezte magát tovább. 1888-ban a Continental Gasgesellschaft igazgatójának meghívására elektromos áramot fejlesztő nagy gázmotorok tervezésére szerződött Dessauba. Ettől kezdve rendre-másra születtek meg találmányai, kutatási eredményei.

 

 Egyebek között gázmotorokat, fűtőkészülékeket, gázüzemű vízmelegítő kályhákat, acélszerkezetű csarnokokat, fémtestű repülőgépeket konstruált. Emellett a mérési- és vizsgálati módszerek egész sorát fejlesztette ki. Élete során kereken 180 szabadalmát fogadták el. 1897-ben az aacheni egyetem termodinamika professzorává nevezték ki, egyidejűleg átvette az ottani géplaboratórium vezetését is. Ugyanebben az évben, saját kísérleteinek végrehajtására létrehozta a Junkers Kísérleti Intézetet. 1915-ben megépítette a világ első, teljesen fémből készült repülőgépét, majd 1919-ben az első - hatüléses - utasszállító repülőgépet.

 

Még ugyanabban az esztendőben létrehozta a Junkers Flugzeugwerke AG-t, ami a repülőgépgyártás elkülönítését jelentette. Gyárait, üzemeit a nemzeti szocialisták államosították. Volt tulajdonosuk, aki szilárdan demokratikus elveket vallott, lelkileg és fizikailag megtörve halt meg a 76. születésnapján. A Junkers gépek később nagy szerepet kaptak a második világháborúban.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár