2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Japán nem kárpótolja a szexuális rabszolgákat

2004. december 9. 12:05

Korábban


Cenzúrázzák a kínai mészárlásról szóló mangát Japánban

A megszálló japánok legalább 200 000 embert mészároltak le és 20 000 nőt erőszakoltak meg Nanking 1937-es elfoglalásakor. Japán nacionalisták követelésére az egyik legnépszerűbb manga kiadója törölte a füzetből az eseményeket bemutató oldalakat.


Doktor Mengele japán tanítványai

"A Felkelő Nap országának orvosai" címmel Daniel Barenblatt amerikai történész könyvet írt azokról a kísérletekről, amelyet japán orvosok végeztek hadifoglyokon és civileken 1932 és 1945 között.

Diplomáciai vihar egy történelemkönyv miatt

A történelmi sérelmek a napi politikát is befolyásolják. Hu Csin-tao kínai elnök azért nem volt hajlandó hivatalos, államfői találkozón részt venni Junicsiró Koizumi japán miniszterelnökkel, mert az utóbbi rendszeresen ellátogat egy hősi műemlékhez, mely a háború áldozatain kívül háborús bűnösökként kivégzetteknek is emléket állít.


A nemrég Chilében tartott távol-keleti csúcstalálkozón Hu Csin-tao közölte Koizumival: nem kis részt a japán miniszterelnöknek a háborús emlékműnél tartott rendszeres megemlékezései okolhatók a két ország problematikus viszonyáért.


Cenzúrázzák a kínai mészárlásról szóló mangát Japánban
A megszálló japánok legalább 200 000 embert mészároltak le és 20 000 nőt erőszakoltak meg Nanking 1937-es elfoglalásakor. Japán nacionalisták követelésére egy népszerű manga törölte a füzetből az eseményeket bemutató oldalakat.
Dél-Korea évtizedeken át bojkottált mindenfajta Japánból érkező kulturális terméket - a filmektől kezdve a popzenéig. Az 1998-ban hivatalba lépett koreai elnök, Kim De Dzsung azonban elhatározta: normalizálja a viszonyt Tokióval, aminek érdekében kétszer is ellátogatott a japán fővárosba.


Miután Japán bocsánatot kért azokért a szenvedésekért, amiket a Koreai-félsziget megszállása okozott, Szöul enyhített a Japánból származó kulturális termékek bojkottján. Nem sokkal később - 2001-ben - azonban újra a feldolgozatlan történelem okozott botrányt a két ország viszonyában.


Az év júniusában Dél-Korea és más dél-ázsiai országok felháborodásukat fejezték ki egy japán középiskolásoknak szánt történelem-tankönyv miatt. A könyv nacionalista szerzői ugyanis tagadták azokat a bűncselekményeket, melyeket a japán hadsereg követett el a polgári lakosság ellen, és amelyeket nemzetközi szervezetek is dokumentáltak.


Dél-Korea hivatalosan is arra kérte a japán kormányt, intézkedjen a könyv 35 passzusának felülvizsgálatáról. A vitatott részletek a koreaiak szerint "tisztára akarják mosni" a Koreai-félszigeten 1910 és 1945 között elkövetett bűnöket, hiszen meg sem említik azoknak a nőknek a tízezreit, akiket ebben az időben szexuális rabszolgaságra kényszerítettek. Japán mindössze két részletet volt hajlandó felülvizsgálni, a történelemkönyv okozta feszültség a két ország között azóta is tart.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár