2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Japán nem kárpótolja a szexuális rabszolgákat

2004. december 9. 12:05

Korábban


Cenzúrázzák a kínai mészárlásról szóló mangát Japánban

A megszálló japánok legalább 200 000 embert mészároltak le és 20 000 nőt erőszakoltak meg Nanking 1937-es elfoglalásakor. Japán nacionalisták követelésére az egyik legnépszerűbb manga kiadója törölte a füzetből az eseményeket bemutató oldalakat.


Doktor Mengele japán tanítványai

"A Felkelő Nap országának orvosai" címmel Daniel Barenblatt amerikai történész könyvet írt azokról a kísérletekről, amelyet japán orvosok végeztek hadifoglyokon és civileken 1932 és 1945 között.

Fél évszázad szégyenben és hallgatásban

A 35 dél-koreai állampolgár - akik között elhunyt áldozatok leszármazottai is vannak - egyenként 20 millió jent (majdnem 200 000 dollárt) követelt azokért a sérelmekért, melyeket a Koreai-félsziget Japán általi gyarmatosítása alatt szenvedett el 1910 és 1945 között.


A pert eredetileg három dél-koreai asszony indította 1991-ben, akiket szex-rabszolgaként tartott fogva a japán hadsereg. Ők voltak az elsők, akik sok évtized szégyen és hallgatás után a nyilvánosság előtt követeltek kárpótlást az ellenük elkövetett bűnökért.


http://www.cmht.com
Teherbe ejtett kényszerprostituált, a háttérben
felszabadító amerikai katona
Mikor az asszonyok elmondták, hogyan "szolgálták ki" a japán hadsereg bordélyaiban a katonákat, olyan férfiak is csatlakoztak a keresethez, akiket erőszakkal soroztak be és küldtek háborúba.


Osamu Tsuno, a bíróság elnöke azonban helyben hagyta az alacsonyabb szintű bíróság ítéletét, mely szerint a volt katonák szenvedése "a második világháború, és benne Japán vereségének a következménye".


"Az ilyen esetek kárpótlását képtelenség lett volna előre látni akkor, mikor az új japán alkotmány született" - mondta a bíróság elnöke.


A bíró a szexuális rabszolgaságra kényszerített asszonyok kárpótlását is elutasította. Az eufemisztikusan "kényelmi hölgyeknek" nevezett kényszerprostituáltak - mint a bíróság megjegyezte - különben is 1947 előtt (azaz Japán amerikai nyomásra létrehozott alkotmánya előtt) szenvedték el a sérelmeiket.


Az ítélet azt is kimondja, hogy a felperesek egy 1965-ös, Dél-Korea és Japán viszonyát rendező kétoldalú egyezmény értelmében elvesztették a jogukat arra, hogy kárpótlásért folyamodjanak. Az egyezményben Tokió kölcsönök folyósítását vállalta Dél-Korea számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár