2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mesék a Medici-kriptából

2004. november 4. 12:33

Gyermekek a titkos sírkamrában

A tavaly júniusban indult Medici-projekt célja, hogy kihantolja a család 49 tagját, és a legmodernebb eszközökkel a lehető legtöbbet megtudja róluk - beleértve külsejüket, étkezési szokásaikat, betegségeiket és haláluk okát. A tudósok 19 komplett múmiát, 2 csontozat-múmiát és 23 csontvázat fognak megvizsgálni, valamint különböző maradványokat további 5 személytől.


"Várakozásunk szerint a kutatás hatalmas lépést jelent majd az amúgy is folyamatosan fejlődő múmia-kutatás terén" - mondta Arthur Aufderheide patológus, a University of Minnesota tanára, múmia-szakértő a Discovery Newsnak.


Agnolo Bronzino: Toledói Eleonóra fiával,
Giovanni de' Medicivel (1550)
Uffizi Képtár, Firenze
A két évig tartó vizsgálat-sorozat egy szűkebb család maradványainak feltárásával kezdődik: a kutatók elsőként I. Cosimo nagyherceg (1519-1574), felesége, Eleonora (1522-1562), és 11 gyermekük közül kettő, Garcia (1547-1562) és Giovanni (1543-1562) holttestét vizsgálják meg. Cosimonak köszönhető, hogy Firenze kiterjesztette hatalmát Toszkána nagy részére, és az ő nevéhez fűződik korunk egyik legértékesebb gyűjteményének, az Uffizi képtárnak a megalapítása.


A maradványokat a firenzei San Lorenzo kápolna családi kriptájából emelték ki. Mint nemrégiben mi is beszámoltunk róla, a kutatókat is meglepte az a titkos sírkamra, melyre a munkálatok közben bukkantak. Itt találtak rá az utolsó nagyherceg, Gian Gastone maradványaira, akinek halálát valószínűleg kóros elhízás és epekő okozta. Azt azonban még nem sikerült kideríteni, ki lehetett az a felnőtt és az a 7 gyermek, akinek a maradványait ugyanez a titkos sírkamra rejtette.


"A következő lépés az lesz, hogy minél többet megtudjunk a rejtélyes holttestekről. Még csak most kezdtük a munkát" - közölte Fornaciari.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár