2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Folyamatosan lehet jelentkezni az MFB Otthonfelújítási Programjára

2024. július 26. 15:54

A Magyar Fejlesztési Bank Otthonfelújítási Programjára már folyamatosan lehet jelentkezni. A program célja az 1991 előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítése. Az MFB szakértői összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat az akár 6 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatással kombinált kamatmentes kölcsön igényléséhez.

MFB Otthonteremtés
kép forrása: MFB

Az Otthonfelújítási Program keretében a kormány az MFB közvetítésével kamatmentes kölcsönnel és vissza nem térítendő támogatással segíti a lakóingatlanok energetikai korszerűsítését.

A pályázati lehetőség a lakossági ügyfelek számára érhető el, az 1990. decemberi 31-e előtt használatbavételi engedélyt kapott lakóépületek felújítására. A program teljes keretösszege 108 milliárd forint és 130 milliárd forintnyi megrendelésállományt generálhat az építőiparban.

Mekkora összeg vehető igénybe?

A vissza nem térítendő támogatást és kamatmentes kölcsönt magában foglaló kombinált hiteltermék akár 6 millió forinttal járulhat hozzá a beruházásokhoz. A családoknak az elszámolható költség minimum 1/7-ét szükséges önerőből fedezni, amelynek felhasználását a folyósításkor igazolni szükséges. A kölcsönrész, valamint a vissza nem térítendő támogatás összege pedig együttesen minimum 2,5 millió forint. Utóbbi mértéke az energiamegtakarítás mellett attól függ, hogy az adott járás átlagjövedelme hol helyezkedik el az országos szinthez képest: ahol alacsonyabb az átlagjövedelem, ott magasabb vissza nem térítendő támogatás nyerhető el arányosan alacsonyabb kölcsönrész mellett. A vissza nem térítendő támogatás maximális összege a 3,5 millió forintot is elérheti.

Milyen kritériumai vannak a korszerűsítésnek?

A pályázaton elnyerhető támogatás és kölcsön szigeteléshez, modernebb nyílászárók beszereléséhez, a melegvíz- és a fűtésrendszer felújítására használható fel. A társadalmi egyeztetés során bekerült a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése. Fontos, hogy csak azon termékek közül választhatnak az igénylők, amelyek szerepelnek az ofp.emi.hu oldalon nyilvántartott úgynevezett kulcstermékek listáján.

A legfontosabb szabály, amelyre érdemes odafigyelni, hogy az energetikai korszerűsítés által épületenként legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást kell elérni, amit hiteles energetikai tanúsítvánnyal szükséges alátámasztani.

A megfelelő, lakókörnyezetükhöz legközelebbi kivitelező szakemberek, illetve a program végrehajtásában közreműködő tanácsadók megtalálásában szintén az ofp.emi.hu weboldal nyújt segítséget a jelentkezőknek. Bár nem kötelező innen szolgáltatót választani, csupán opcionális lehetőség, de az itt szereplő kivitelezők esetében például magasabb szállítói előleget lehet lehívni. A tanácsadók szolgáltatásainak igénybevételét szintén érdemes megfontolni, hiszen az akár ingyenes energetikai tanácsadáson túl többen az energetikai tanúsítványok költségét is átvállalhatják.

Mit szükséges tudni a jelentkezéshez?

Az igénylés az MFB Pont Plusz lakossági hálózatban, tehát az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank kijelölt bankfiókjaiban nyújtható be.

Az Otthonfelújítási Programra a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2025. december 31-ig lehet jelentkezni. További információk az mfb.hu oldalon találhatóak. További információk az MFB honlapján létrehozott aloldalon találhatóak. (x)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár