A vörösterror 133 napja

Mona Lisa ötgyermekes családanya volt

2004. augusztus 13. 10:10

Korábban


Mona Lisa meggörbült

Romlik Leonardo Da Vinci mesterművének, a Mona Lisának az állapota - jelentették be a párizsi Louvre múzeum illetékesei. A múzeum ezért arra készül, hogy újra alaposan megvizsgálja a képet.


Leonardo fedezte fel a műanyagot

Alessandro Vezzosi, a toszkániai Vinci városában - Leonardo szülőhelyén - működő Museo Ideale igazgatója a művész-tudós jegyzetei között mesterséges anyag előállításáról szóló rajzokra és leírásokra bukkant. Vezzosi biztosra veszi, hogy da Vinci évszázadokkal a bakelit felfedezése előtt rájött a műanyag-gyártás alapelveire.


Leonardo Da Vinci mamája rabszolga volt

Az olasz Museo Ideale Leonardo Da Vinci most feltárt dokumentumai szerint a reneszánsz tudós egy szolga gyermeke volt.

Profi történészek is elismerik

http://www.people.virginia.edu
Lisa Gherardini mosolya
Pallanti még a házaspár gyermekeinek is a nyomára bukkant: az ötből négyet legalábbis sikerült azonosítani. Piero 1496-ban, Camilla - akit nyilván atyja előző felesége után hívtak így - 1499-ben, Andrea 1502-ben, Giocondo pedig 1507-ben született. Camilla és húga a vallás felé fordultak, s egész életüket zárdában töltötték.


Pallani azonban nem talált olyan írásos nyomot, mely Lisa haláláról tanúskodott volna. Az asszony bizonyára 1540 és 1570 között halt meg - az időszak elején a születési anyakönyvet teljesen zavarosan vezették, és csak 30 évvel később tértek vissza a születések rendszeres regisztrálásához.


Egy szerződés azonban előkerült. 1539-ben - férje halála után egy évvel - Lisa legfiatalabb húgára, az apácává lett Ludovica nővérre hagyta egykori hozományának részét, egy Chianti-beli birtokot. Pallanti szerint Lisa akkor 60 körül járó anyjuk gondozásáért cserébe adta húgának a birtokot.


Pallanti eredményeit a profi történészek is elismeréssel és örömmel fogadták. A tanár nemrég rövid könyvecskében számolt be kutatásairól.


Riccardo Nencini, a könyvet bemutató toszkánai helyhatóság tanácsának elnöke elmondta: "A könyv nem bizonyítja minden kétséget kizáróan, hogy Lisa Gherardini és Mona Lisa egy és ugyanaz a személy. De olyan meggyőzően érvel mellette, hogy igen közel járhat az igazsághoz."

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!