A vörösterror 133 napja

Mona Lisa ötgyermekes családanya volt

2004. augusztus 13. 10:10

Korábban


Mona Lisa meggörbült

Romlik Leonardo Da Vinci mesterművének, a Mona Lisának az állapota - jelentették be a párizsi Louvre múzeum illetékesei. A múzeum ezért arra készül, hogy újra alaposan megvizsgálja a képet.


Leonardo fedezte fel a műanyagot

Alessandro Vezzosi, a toszkániai Vinci városában - Leonardo szülőhelyén - működő Museo Ideale igazgatója a művész-tudós jegyzetei között mesterséges anyag előállításáról szóló rajzokra és leírásokra bukkant. Vezzosi biztosra veszi, hogy da Vinci évszázadokkal a bakelit felfedezése előtt rájött a műanyag-gyártás alapelveire.


Leonardo Da Vinci mamája rabszolga volt

Az olasz Museo Ideale Leonardo Da Vinci most feltárt dokumentumai szerint a reneszánsz tudós egy szolga gyermeke volt.

Leonardo nem értett a pénzhez

http://home.comcast.net
Az önarckép-teória is megdőlt
Giuseppe Pallanti addig bújta a firenzei levéltárakat, míg kiderítette: Leonardo apja, Piero da Vinci régóta és közelről ismerte Francesco del Giocondót.


A tanár bizonyítékot talált arra, hogy Piero da Vinci helyi jegyzőként sok ügyben segédkezett Francescónak és bátyjának. Az egyik 1497-es esetben például elsimított egy vitát, mely egy hitelügylet miatt robbant ki bizonyos szerzetesek és az üzletember-testvérpár között.


"Minden jel arra mutat, hogy Leonardo apja és Mona Lisa férje jól ismerték egymást, egyazon körhöz tartoztak még a kép elkészülte előtt" - állítja Pallanti. "Sőt, a két férfi alig egy utcányira lakott egymástól."


"A portrét, mely Lisa Gherardiniról 24 éves korában készülhetett, feltehetőleg maga Piero da Vinci, Leonardo apja rendelte meg barátja számára, hiszen egy ugyanilyen esetről egészen biztosan tudunk. Leonardo atyja valószínűleg így akart segíteni fiának, aki reménytelenül tétova volt, ha pénzről volt szó."


Pallanti még a házassági bejegyzést is megtalálta: a 16 éves Lisa 1495. március 5-én kötött házasságot a nála tizennégy évvel idősebb Francescóval, akinek első felesége, Camilla Rucellai az előző évben halt meg. Sőt, előkerült Francesco végrendelete is, mely a kereskedő 1538-as halálával lépett hatályba. Végakaratában Francesco "szeretett" és "őszinte" hitvesének nevezi Lisát.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!