2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mona Lisa meggörbült

2004. április 27. 02:17

Romlik Leonardo Da Vinci mesterművének, a Mona Lisának az állapota - jelentették be a párizsi Louvre múzeum illetékesei. A múzeum ezért arra készül, hogy újra alaposan megvizsgálja a képet.

Korábban

Leonardo fedezte fel a műanyagot
Alessandro Vezzosi, a toszkániai Vinci városában - Leonardo szülőhelyén - működő Museo Ideale igazgatója a művész-tudós jegyzetei között mesterséges anyag előállításáról szóló rajzokra és leírásokra bukkant.
Leonardo Da Vinci mamája rabszolga volt
Az olasz Museo Ideale Leonardo Da Vinci most feltárt dokumentumai szerint a reneszánsz tudós egy szolga gyermeke volt.

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a restaurátorok legutóbbi vizsgálata óta meggörbült az a nyárfalemez, amelyre a mester a képet festette. A Mona Lisát egy-két évente szokták alaposabban megvizsgálni. Mint a Louvre nyilatkozata fogalmaz, a festmény állapota `bizonyos aggodalomra ad okot`. A festmény utoljára az 1950-es években esett át komolyabb állagmegóváson, ekkor a rárakódott szennyeződéstől tisztították meg.

A kutatást a Francia Múzeumok Kutatási és Restaurációs Központja fogja végezni. A szakemberek még többet akarnak megtudni arról, hogy milyen anyagokból áll a festmény, és hogy a klimatikus változások milyen hatással vannak ezekre az anyagokra.

A képet a vizsgálat idejére sem kell elvinni a múzeumból, a Louvre évi hatmillió látogatójának nagy örömére ugyanott fog a vizsgálat alatt is függeni, mint eddig. A festmény jelenleg külön falon van elhelyezve, de jövőre - a Louvre ígérete szerint - külön szobát kap majd.

A szakértők szerint Leonardo 1505 táján kezdhette meg a munkát a Mona Lisán, és évekig dolgozott rajta. Még senkinek sem sikerült egyértelműen azonosítania a rejtelmes mosolyú modellt. Mona Lisa kalandos utat járt be, valóságos csoda, hogy túlélte a rá leselkedő viszontagságokat. 1911-ben például egy olasz szobafestő azzal a céllal lopta el, hogy visszajuttassa Olaszországba. A kép csak két évvel később került elő. A második világháború alatt pedig a francia hatóságok kisvárosokban bújtatták a Mona Lisát, nehogy a németek kezére kerüljön - szól az AP hírügynökség tudósítása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár