2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ötven éve osztották ketté Vietnamot

2004. július 21. 14:07

Saigonból Ho Si Minh város

Franciaország négy korábbi gyarmatából 1887-ben hozta létre Indokínát. Laoszt 1893-ban csatolták a gyarmathoz. 1940 és 1945 között a terület japán megszállás alatt állt.


A Vietminh 1941-ben alakult nacionalista pártként, melynek legfőbb célja Vietnam felszabadítása volt a francia uralom alól. Vezetője, a kommunista Ho Si Minh 1945. szeptember 2-án kiáltotta ki az ország függetlenségét.


Franciaország 1946 márciusában elismerte a Vietnami Köztársaságot, mely Tonkint és Annam északi részét uralta, ám az Annam és az ország többi részének irányítása feletti vita miatt nem sokkal később kitört a háború.


A gazdaság akkori állapota miatt a franciák aligha engedhettek meg maguknak egy ilyen költséges háborút, ezért egyre inkább a helyi nacionalistákat kezdték támogatni - a kommunista Kína által támogatott sereg ellenében.


A genfi egyezményt követően kétmillió észak-vietnami települt át a déli országrészbe. A dél-vietnami miniszterelnök, Ngo Dinh Diem nem volt hajlandó a kommunistákkal az ország egyesítéséről tárgyalni. A későbbiekben Kína, a Szovjetunió és a Vietminh is a déli területeken harcoló Vietkong mellé állt, pénzzel és fegyverekkel támogatva a kommunista felkelőket.


Az Egyesült Államok, mely a genfi tárgyalásokon még ellenezte az ország kettéosztását, 1965-ben csapatokat küldött a 17. szélességi foknál húzódó határ megvédésére. A véres és hosszan elnyúló, újabb vietnami háborúnak 1974-ben lett vége.


A győztes kommunisták 1975-ben egész Vietnamot uralmuk alá hajtották, ilyen formán megvalósult az ország egyesítése. Saigont pedig átnevezték Ho Si Minh várossá.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár