2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Geronimo oldalán is harcolt az apacs nő, aki varázslattal kémlelte ki népe ellenségeit

2021. november 9. 18:06 Múlt-kor

A híres indián harcosokat, mint Ülő Bika (lakota), Tecumseh (sóni), és Geronimo (apacs) régóta dicsőítik, mint az őslakos területek védelmezőit. Ellenállásuk az idegen hódítókkal szemben segített biztosítani kultúrájuk túlélését. A kevésbé ismert harcosok egyike Lozen, egy apacs (nde) nő, aki szintén ellenállt az európai uralomnak. Harcos volt és sámán, aki harminc éven át harcolt a mexikói és amerikai erők ellen, kiérdemelve ezzel az „apacs Jeanne d’Arc” nevet. Bátorságáról, hadi hozzáértéséről és népe biztonsága iránti elhivatottságáról lett ismert az apacs nép történelmének egy viharos időszakában.

Lozen fiatalkora

Lozen jól tudott lovagolni és lőni, de ezen felül állítólag természetfeletti erőivel ki is tudta fürkészni ellenségeit. Victorio apacs főnök húga volt, és a híres apacs főnök, Geronimo bizalmas szövetségese. Bár a történelem iránt érdeklődők számára ma ezek a férfiak ismertebbek, Lozen máig népének legendás alakja.

„Lozen a jobb kezem” – mondta egyszer Victorio a húgáról. „Erős, akár egy férfi, bátrabb, mint a legtöbb, és ravasz a harcban. Népének pajzsa ő.”

Lozen 1840 körül született a csihenn apacs törzsben, az új-mexikói Ojo Caliente közelében. Ebben az időben legalább hét apacs törzs és számos klán élt szétszóródva az Apacheria néven ismert hatalmas területen, amely ma Mexikó északi, Arizona keleti és Új-Mexikó délnyugati része.

A csihenn törzset, amelyet keleti csirikavaként vagy a „vörös festék népeként” is ismernek, a ceremóniáik során az arcukon viselt, vörös agyaggal festett csík különböztette meg. A portyázásaikról ismert apacs törzsek gyakran háborúztak egymással, és folyton mozgásban voltak.

„Az apacsok hagyományosan nomádok voltak” – mondja Joey Padilla, orvosságos ember és múzeumi kurátor az új-mexikói Mescalero Apacs Rezervátumban. „Sosem maradtunk egy helyen.”

Lozen neve, ami „ügyes lótolvajt” jelent, arra a jártasságára utal, amellyel észrevétlenül az ellenséges vonalak mögé lopódzott, összeterelte a lovaikat, és elhajtotta őket. Ez a tudása és bátorsága értékesnek bizonyultak a majdnem folyamatos konfliktusok idején.

„Amint Lozen felnőttkorba lépett, fegyvert fogott a mexikói katonák és skalpvadászok ellen. […] Amikor 1849-ben amerikaiak érkeztek, hogy meghódítsák az otthonát, velük is szembeszállt” – írta Peter Aleshire a Harcos nő: Lozen, az apacs harcos és sámán története című könyvében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Lozen arca a fenti képről kinagyítvaCsirikava orvosságos ember a családjával, 1880-as évekGeronimo követőivel, nem sokkal azelőtt, hogy letette volna a fegyvert 1886-banVictorio 1875 körülGeronimo egy beállított képen (már fogolyként), 1887.Nyugati apacs nő hagyományos viseletben egy beállított fotón, 1883–1886 körülLozen egy kortárs festő ábrázolásánGeronimo és harcosai megadásuk előtt, 1886. március 27.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár