2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új részletekre derült fény Marie Antoinette és feltételezett szeretője levelezéséből

2021. október 5. 12:56 MTI

Mária Antónia francia királyné és a svéd Axel von Fersen gróf levelezésének eddig nem ismert részleteit sikerült feltárni francia kutatóknak.

A francia nemzeti levéltár 2020 júniusában jelentette be, hogy röntgenfluoreszcencia spektroszkópia (XRF) segítségével sikerült olvashatóvá tenni a királyné és a gróf levelezésének olyan részleteit, amelyeket korábban nem ismertek.

A szenvedélyes levelek az 1790-es évek elején íródtak, az utolsót kivégzése előtt egy évvel írta a királyné.

A Science Advances című szaklapban közzétett tanulmányban három francia kutató részletesen ismerteti a módszert, amellyel képesek voltak feltárni az elfedett részleteket. Az eljárással sikerült különbséget tenni az eredeti írás és a lefedésére használt tinták között összetételük alapján.

A megvizsgált 15 levélből eddig nyolcban tudták olvashatóvá tenni a lefedett részleteket. Mint írták, a munkát még tovább folytatják.

A svéd Axel von Fersen, aki 1755-ben született, akárcsak Mária Antónia, 1778-tól élt XVI. Lajos udvarában, a királyné közelében. A forradalom alatt segített megszervezni a királyi család szökését, amely végül kudarcba fulladt. A királyi párt 1793-ban Párizsban kivégezték, Fersen grófot pedig 1810-ben Stockholmban ölték meg.

A tanulmány megállapította, hogy a birtokában lévő leveleket Fersen gróf nem semmisítette meg, hanem ehelyett inkább úgy döntött, hogy cenzúrázza bizonyos részleteit. Ezzel feltehetőleg a királyné és esetleg saját érdekeit is akarta védeni – vélték a kutatók, Anne Michelin, Fabien Pottier és Christine Andraud.

Az eddig nem ismert részletek a tanulmány szerint nagyrészt szentimentális hangulatúak. Ugyanakkor a kutatók megjegyezték, hogy miközben a levelezőpartnerek kölcsönös kötődése nyilvánvaló az írások alapján, kapcsolatuk pontos jellegét a levelek alapján továbbra is lehetetlen meghatározni.

Sok történész meg van győződve arról, hogy szeretők voltak, mások szerint azonban erre nincs bizonyíték. „A szóhasználat – szeretett, gyengéd barát, imádó, őrülten – a Mária Antónia és Fersen közötti sajátos kapcsolatot emeli ki” – írták a tanulmány szerzői hozzátéve, hogy ez még akkor is szembeöltő, ha hozzávesszük, hogy a forradalom forgószele felerősíthette az érzelmeiket.

A Mária Antónia és Axel de Fersen titkos levelezése című munka október 21-én jelenik meg a Michel Lafon kiadó gondozásában. A kötetben a levelek megfejtésében közreműködő Isabelle Aristide-Hastir történész mintegy hatvan levelet mutat be és kommentál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Axel von Fersen gróf

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár