2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészek és az agrárium

2003. szeptember 25. 11:31

Nagy-Britanniában az intenzív földművelés újkőkori sírok, római villák és angolszász temetők ezreit veszélyezteti.

Az English Heritage kampánya az agrár-környezetgazdálkodásért

Megsérült bronzkori aranykupa
Az English Heritage 2003. július 25-én indult kampányának célja, hogy régészeti maradványok ezreit óvja meg az intenzív agrárgazdaság gépeitől.

Jelentésük szerint (Ripping Up History) nagyobb odafigyelésre van szükség, hogy a gépi művelés alá vont területeken többé egyetlen értékes lelet se kerüljön eke alá.

Törekvésük szerencsésen egybeesik az EU agrár-környezetgazdálkodási törekvéseivel, amely az intenzív földművelés visszaszorítását és a fenntartható, természetközeli gazdálkodás támogatását erősíti.

Az English Heritage az érvényben lévő jogszabályok felülvizsgálatával két célt kíván elérni. Egyrészt hogy az egyes lelőhelyek veszélyeztetettségét egyenként felmérve kidolgozzanak egy leletvédelmi programot, másrészt hogy a földműveseket pénzügyi támogatással is ösztönözzék a régészeti lelőhelyek megvédésére.

Felszántott római mozaik
Simon Thurley, a szervezet ügyvezetője szerint a mezőgazdasági művelés az utóbbi 6 évtizedben nagyobb kárt okozott Nagy-Britannia régészeti örökségében, mint az elmúlt 6 évszázadban.

1945 óta, a földek intenzív művelése miatt újkőkori sírok, római villák, angolszász temetők ezrei sérültek meg helyrehozhatatlanul. Jelenleg 3000 fontosnak ítélt lelőhely van művelés alatt Nagy Britanniában. Thurley szerint a veszélyeztetett területek védelme a gondos mezőgazdászok megjutalmazásával s nem pedig a károkozók megbüntetésével valósulhat meg.

Noha a gazdálkodók a legtöbb esetben nem is sejtik milyen kincseket rejtenek földjeik, a régészek és a gazdák együttműködésének érdekében tett lépéseket rögtön üdvözölte az angol gazdák nemzeti szövetsége (National Farmers Union) is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár