2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalandos út után kerül kalapács alá a „halhatatlan zongora”

2020. március 3. 12:09 MTI

Több mint egymillió dollárért kelhet el egy izraeli árverésen a héten a "halhatatlan zongorának" nevezett ritkaság, amelyet a nácik koboztak el, de végül Izraelbe jutott. A 221 éves zongora Torinóban készült, de története során megfordult Párizsban, egy második világháborús észak-afrikai csatában, New Yorkban és Tel-Avivban is. Moshe Porat izraeli zongorahangoló, a hangszer kutatója elmondta, hogy "vizuális mesterműnek" tarja a zongorát, amelyet szárnyatlan kerubok, állatok, növények faragásai díszítenek gazdagon.

Kedden bocsátják árverése a jeruzsálemi Winner aukciósházban. Az árverési ház közleménye szerint a zongorát 1799-ben Sebastian Marchisio építette Torinóban. A hangszerkészítő azonban elhunyt még az előtt, hogy befejezhette volna a munkát, így az örököseire maradt, akik 1825-ben készültek el vele.

A zongorát Marchisio unokája, a Sienában élő Rebecca kapta tőlük nászajándékba. A szokatlan díszítésű, világosbarna színű hangszeren később többször változtattak az előtt, hogy feltűnt volna az 1867-es párizsi világkiállításon, amelyet követően az akkor még herceg, később olasz királynak, I. Umbertónak ajándékozták.

Az pontosan nem ismert, hogy a zongora hogyan került a nácik kezére. De amikor a britek az 1942-es el-alameini csata után felmérték, hogy mit hagytak hátra a nácik, a zongorát megtalálták egy ládában egy aknakereső detektorral együtt.

"Teljesen megdöbbentek azon, hogy a sivatag homokjába temetve bukkantak rá egy zongorára" - mesélte Porat. Mivel a brit katonák nem tudtak mit kezdeni a zongorával, az egy izraeli kereskedőhöz került, aki Avner Carmi tel-avivi zongoraszaküzletébe szállította.

Carmi rendbe hozta a hangszert, amely ezt követően az Egyesült Államokba jutott, ahol a New York-i Steinway Hallban állították fel, és az 1950-es és 60-as években zenei felvételekhez használták. Carmi feleségével, Hannah-val könyvet írt a zongoráról, amelynek címe A halhatatlan zongora.

A kereskedő 1996-ban adta el a hangszert egy üzletembernek. A jelenlegi, Cézáreában élő tulajdonosa, aki árverésre bocsátja, nem kívánta felfedni kilétét, ám azt elárulta, nem volt könnyű döntés, hogy megváljon a zongorától. "Minél többet tudtam meg a történetéről, annál jobban kötődtem hozzá" - magyarázta. De mint hozzátette, végül "mindennek eljön az ideje".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár